ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Πολλά ηγετικά στελέχη του ΙΚ σκοτώθηκαν κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ

συρία-πολλά-ηγετικά-στελέχη-του-ικ-σκο-321669

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε πολλά ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ αυτών τον «εμίρη» της Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία, αλλά και έναν πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων του Τατζικιστάν που λιποτάκτησε και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ο «υπουργός Πολέμου» των τζιχαντιστών.

«Έπειτα από ένα στοχευμένο πλήγμα στα περίχωρα της Ντέιρ αλ Ζορ καταστράφηκαν ένα κέντρο διοίκησης και ένα κέντρο πληροφοριών, ενώ περίπου 40 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Facebook το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τέσσερα σημαντικά ηγετικά στελέχη είναι μεταξύ των νεκρών μαχητών, ανάμεσά τους και ο εμίρης της Ντέιρ αλ Ζορ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Σεμάλι», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι “ο υπουργός Πολέμου” του ΙΚ, ο Γκουλμουρόντ Χαλίμοφ, ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση και τραυματίστηκε θανάσιμα», επεσήμανε ο ρωσικός στρατός.

Πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Τατζικιστάν, ο συνταγματάρχης Γκουλμουρόντ Χαλίμοφ είχε εξαφανιστεί τον Απρίλιο του 2015 και τον επόμενο μήνα δήλωσε ότι εντάχθηκε στο ΙΚ στη Συρία.

Η Ουάσινγκτον προσέφερε τρία εκατομμύρια δολάριο για τη σύλληψη αυτού του ελεύθερου σκοπευτή, που παρακολούθησε πέντε στάδια εκπαίδευσης από το 2003 ως το 2014 στις ΗΠΑ και το Τατζικιστάν.
Το Αμπού Μοχάμεντ αλ Σεμάλι είναι το όνομα πολέμου του Τάρεκ αλ Τζάρμπα, ενός Σαουδάραβα τζιχαντιστή που περνούσε ξένους μαχητές στη Συρία. Οι ΗΠΑ προσέφεραν πέντε εκατομμύρια δολάρια για κάθε πληροφορία που θα οδηγούσε στη σύλληψή του.

Ο ρωσικός στρατός επεμβαίνει από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Συρία υποστηρίζοντας τον συριακό στρατό, ο οποίος σημείωσε μια σημαντική νίκη την Τρίτη σπάζοντας την πολιορκία από το ΙΚ σε έναν από τους δύο κυβερνητικούς θύλακες της Ντέιρ αλ Ζορ.

Η επαρχία αυτή της Συρίας είναι η τελευταία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και η απώλειά της θα σημάνει το τέλος της παρουσίας της οργάνωσης στη χώρα, τρία χρόνια μετά την προέλαση του ΙΚ.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου