ΔΙΕΘΝΗ

Ως εθνική μειονότητα αναγνωρίζονται οι κάτοικοι της Κορνουάλης από την Ευρώπη

ως-εθνική-μειονότητα-αναγνωρίζονται-321294

Οι κάτοικοι της Κορνουάλης, της κομητείας στο νοτιοδυτικό άκρο της Βρετανίας, θα αναγνωριστούν από την Ευρώπη επίσημα ως «εθνική μειονότητα», αποκτώντας τα ίδια δικαιώματα με τους Σκωτσέζους, τους Ουαλούς και τους Βορειοϊρλανδούς, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών, Ντάνι Αλεξάντερ.

Οι περίπου 536.000 κάτοικοι της κομητείας θα τεθούν έτσι υπό την προστασία της Σύμβασης-πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα τρία κελτικά έθνη της Μεγάλης Βρετανίας, όμως δεν θα λάβουν επιπρόσθετα κονδύλια. Το Λονδίνο θα πρέπει, ωστόσο, να ζητά τη γνώμη τους για ορισμένες αποφάσεις που τους αφορούν.

Οι κάτοικοι της Κορνουάλης «έχουν μακρά ιστορία και ξεχωριστή ταυτότητα», τόνισε ο Αλεξάντερ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα για το λαό της Κορνουάλης που επί μακρόν αγωνιζόταν για να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητές του και η ταυτότητά του» σχολίασε ο Στίβεν Ουίλιαμς, υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Η κορνουαλική γλώσσα έχει ήδη αναγνωριστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι αποδεσμεύεται το ποσό των 120.000 λιρών (περίπου 146.000 ευρώ) που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της γλώσσας αυτής.

Το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Βρετανία. Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου