ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Στους 29 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε αεροπορική βάση

πακιστάν-στους-29-οι-νεκροί-από-την-επίθ-319250

Ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν την Παρασκευή σε μια αεροπορική βάση και σκότωσαν 29 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 16 πιστούς που προσεύχονταν σε ένα τέμενος, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.

Οι 13 δράστες που εξαπέλυσαν την επίθεση στην αεροπορική βάση του Μπανταμπέρ, κοντά στην πόλη Πεσάουαρ, σκοτώθηκαν όλοι τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση του Πακιστάν.

Τα 22 από τα θύματα υπηρετούσαν στην πολεμική αεροπορία ενώ τέσσερις ήταν πολίτες και τρεις ήταν στρατιώτες που έσπευσαν στη βάση για να εξουδετερώσουν τους επιτιθέμενους, διευκρίνισε ο ταγματάρχης Ασίμ Μπάτζουα. Άλλοι 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν δύο πύλες. Έφτασαν κοντά στην πύλη, κατέβηκαν από τα οχήματά τους και, μπαίνοντας μέσα, εκτόξευσαν χειροβομβίδες και ρουκέτες”, ανέφεραν.

Μέσα σε δέκα λεπτά, δυνάμεις του στρατού έφτασαν στο σημείο και απέκλεισαν τους δράστες κοντά στο σημείο απ’ όπου είχαν μπει στη βάση. Οι ένοπλοι ωστόσο κατάφεραν να μπουν στο τζαμί και να σκοτώσουν τους 16 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

“Προσευχόμασταν όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς και μετά, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, μπήκαν στο τζαμί και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως”, είπε ο Μοχάμαντ Ικράμ, στέλεχος της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν, που τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

“Σκότωσαν ή τραυμάτισαν τους περισσότερους πιστούς. Εγώ έπεσα στο έδαφος. Μετά οι ένοπλοι έφυγαν προς άλλο σημείο της βάσης. Μετά από πολλή ώρα, μας μετέφεραν στο νοσοκομείο”, συνέχισε.

Ο Μπάτζουα είπε ότι οι δράστες λάμβαναν οδηγίες από το Αφγανιστάν, όπου έχουν τις βάσεις τους πολλοί Πακιστανοί Ταλιμπάν. “Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε στο Αφγανιστάν και εκτελέστηκε από εκεί. Κανείς δεν λέει ότι την ενθάρρυνε το κράτος του Αφγανιστάν όμως το γεγονός είναι ότι εξαπολύθηκε από το Αφγανιστάν”, είπε.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν νωρίτερα ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Ουμάρ Μανσούρ, ο ίδιος διοικητής που είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη σφαγή σε σχολείο της Πεσάουαρ όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι, κυρίως ανήλικοι μαθητές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου