ΔΙΕΘΝΗ

Σε συμφωνία συμφιλίωσης κατέληξαν Φατάχ και Χαμάς

σε-συμφωνία-συμφιλίωσης-κατέληξαν-φα-319095

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν, το απόγευμα της Τετάρτης, η Φατάχ και η Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας, επτά χρόνια μετά τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Παράλληλα, υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στην Παλαιστίνη μέσα σε έξι μήνες, αφού πρώτα η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή.

Οι δύο οργανώσεις είχαν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Η Χαμάς κυριαρχεί στη Γάζα από το 2007, ενώ η Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση έγινε σε μία στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ των Παλαιστινίων (δηλαδή της Δυτικής Όχθης) και του Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε αδιέξοδο.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χαμάς.

Έξι παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν από την επιδρομή, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους της Γάζας κατά του νότιου Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι προτιμά «να τα βρει» με τη Χαμάς παρά με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατατάσσουν τη Χαμάς στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου