ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

ιταλία-πάνω-από-4-εκατομμύρια-άνθρωποι-318852

Βαθαίνει η φτώχεια στην Ιταλία και μαζί της και η πείνα. Εκατομμύρια Ιταλοί επαφίενται πλέον στην «καλοσύνη των ξένων» για ένα πιάτο φαϊ. Βοήθεια από τρίτους ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τροφή αναγκάστηκαν να ζητήσουν 4.068.000 άνθρωποι τo 2013, ανακοίνωσε ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti.

Σε σχέση με το 2012 ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 10%, ενώ σε σύγκριση με το 2010 η αύξησή του ξεπερνάει το 30%.

«Η οικονομική κρίση και η απώλεια θέσεων εργασίας προκαλεί μια θεαματική άνοδο των Ιταλών και των αλλοδαπών οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν ούτε καν χρήματα για να μπορέσουν να τραφούν επαρκώς», τόνισε ο Coldiretti.

Συνολικά 3.764.765 Ιταλοί και μετανάστες, κατά την διάρκεια του 2013, μετέβησαν τουλάχιστον μια φορά σε οργανώσεις και συνδέσμους που διανέμουν πακέτα με τρόφιμα. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι αυτός είναι ένας πιο «διακριτικός τρόπος» να ζητούν βοήθεια, που επιτρέπει στους πολίτες να μην νιώθουν ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις αν τους ζητηθεί διανέμουν τα δέματα αυτά με τρόφιμα «κατ’ οίκον», χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς ατέλειωτες ουρές.

«Ο άρτος ο επιούσιος» (Il pane quotidiano) που εδρεύει στο Μιλάνο είναι μία από αυτές τις οργανώσεις. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν κάθε μέρα στην ουρά για να παραλάβουν δωρεάν ψωμί, γάλα, γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά. Kαι αν αυτά συμβαίνουν στον πλούσιο βιομηχανικό Βορρά, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στον παραδοσιακά φτωχό. Εκεί, 2,35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των 4,81 εκατομμυρίων συμπατριωτών τους που ζουν σε ανάλογες συνθήκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στη χώρα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, γεγονός που αποδεικνύει την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου που παρουσιάζει η Ιταλία εξαιτίας της κρίσης. Την ίδια στιγμή, το επίσημο ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται στο 12%, ενώ ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις χρεοκοπούν.

Οσο για τη διατροφική φτώχεια με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ένας στους 10 Ιταλούς «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», σχολιάζει ο Coldiretti. «Μας δείχνει ένα μόνο μέρος των δραματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τόσες ιταλικές οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται».

Ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος τόνισε ότι «λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, επιστρέφοντας στο επίπεδο του 1981». Η κατανάλωση φρέσκων ψαριών το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε κατά 30%. Αυτή των ζυμαρικών κατά 9%, και αυτή του λαδιού κατά 8%.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου