ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Αποτροπιασμός για τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στο Ν. Σουδάν

λευκός-οίκος-αποτροπιασμός-για-τη-σφα-318132

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες αποτρόπαιη τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στο Νότιο Σουδάν και έκανε έκκληση για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι αντάρτες σφαγίασαν εκατοντάδες αμάχους–μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά– όταν κατέλαβαν την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μπέντιου, πρωτεύουσας του πετρελαιοφόρου βόρειου κρατιδίου Ουνιτέ. Οι άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε ένα νοσοκομείο, ένα τέμενος και μία Καθολική εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Λουλ Ρουάι Κοάνγκ, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη σφαγή και κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις πληροφορίες που έρχονται από το Νότιο Σουδάν ότι μαχητές που τάσσονται με τον ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ σφαγίασαν εκατοντάδες αθώους αμάχους την περασμένη εβδομάδα στο Μπέντιου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Φωτογραφίες και αναφορές για τις επιθέσεις κλονίζουν συνειδήσεις: στοιβαγμένα πτώματα μέσα σε ένα τέμενος, ασθενείς δολοφονημένοι μέσα σε ένα νοσοκομείο και δεκάδες άλλοι δολοφονημένοι στους δρόμους και μέσα σε μία εκκλησία–προφανώς εξαιτίας της εθνοτικής τους καταγωγής–ενώ το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ομιλίες μίσους», είπε ο Κάρνεϊ.

Εκσκαφείς έθαψαν σε μαζικούς τάφους τους νεκρούς και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών στο Μπέντιου ανήλθε από 8.000 σε περισσότερους από 22.000 μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος είπε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι σοκαρίστηκαν εξίσου από την ένοπλη επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αποστολή του ΟΗΕ στο Μπορ του Νότιου Σουδάν κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 48 άμαχοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι τόσο ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ όσο και ο Μάκαρ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι μη αποδεκτές, ότι αυτοί που ευθύνονται για τη βία και από τις δύο πλευρές πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και ότι «ο κύκλος της βίας που μαστίζει τόσο καιρό το Νότιο Σουδάν θα πρέπει να τερματιστεί».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου