ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές από το Κίεβο προς τους φιλορώσους για αρση της αυτονομίας

απειλές-από-το-κίεβο-προς-τους-φιλορώσ-31480

Οι κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την -ούτως ή άλλως αβέβαιη- πορεία με στόχο την αποκλιμάκωση: Η ουκρανική κυβέρνηση απειλεί με απόσυρση του νόμου για εκχώρηση αυτονομίας στις δύο επαρχίες, θέτοντας το μέτρο σε «επανεξέταση» κατά την συνάντηση του Ποροσένκο με το κυβερνητικό επιτελείο ασφάλειας.

Παράλληλα, η στήριξη της Ρωσίας στις «εκλογές» προκαλεί δυσφορία στη Δύση και προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις -έστω κι αν στις Βρυξέλλες αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους.

Την Τρίτη, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συγκαλεί το συνέδριο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, στο τραπέζι του οποίου αφήνει να φανεί ότι θα συζητηθούν μέτρα σκλήρυνσης της στάσης του Κιέβου στη σύγκρουση.

Ο Ποροσένκο είχε καλέσει σε «τροποποίηση» στην αντιμετώπιση που έχει το Κίεβο απέναντι στους φιλορώσους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Εξέφρασε ξεκάθαρα την απειλή να αποσύρει τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που εκχωρεί μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στις δύο περιφέρειες, προσφέροντάς τους «ειδικό καθεστώς» -ήταν και η βασικότερη κίνηση της ουκρανικής κυβέρνησης που δεν ικανοποίησε μεν απολύτως τους φιλορώσους, αλλά ερχόταν πιο κοντά από κάθε άλλο βήμα στα αιτήματά τους.

Η νομοθεσία για το «ειδικό καθεστώς» των δύο επαρχιών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση της Τρίτης.

ΗΠΑ και ΕΕ κατά Ρωσίας – αμφιβάλλει η Μογκερίνι για τις κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση αντανακλάται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο διπλωματικό πεδίο: Η αναφορά του ρωσικού ΥΠΕΞ πως «σέβεται τη λαϊκή βούληση» της κάλπης σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ προκάλεσε έντονη αντίδραση στη Δύση, η οποία -μαζί με τον ΟΗΕ- έχει απορρίψει ως παράνομη τη διαδικασία της Κυριακής.

Όλοι περιμένουν τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφραστεί και να δείξει εάν η Μόσχα θα προχωρήσει επισήμως σε αναγνώριση του «εκλογικού αποτελέσματος». ΗΠΑ και ΕΕ ήγειραν ως εκ τούτου το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καλώντας ουσιαστικά το Κρεμλίνο να κρατήσει απόσταση από τις αμφιλεγόμενες κάλπες.

Μετά τις ανάλογες αναφορές από το Βερολίνο, και η Ουάσινγκτον καταδίκασε όχι μόνο τις κάλπες ως παράνομες αλλά επέκρινε και την στάση της Μόσχας.

«Μας ανησυχεί η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις ψευδο-εκλογές» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν.

Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συνέχισε, «θα ενισχυθούν» εάν η Μόσχα «συνεχίσει να αγνοεί τις υποχρεώσεις στις οποίες δεσμεύτηκε με την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ».

Ωστόσο, στην ΕΕ φαίνεται ότι το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προκαλεί συζητήσεις. Η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι δεν έκρυψε τις αμφιβολίες που έχει για την αποτελεσματικότητά τους.

«Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές κυρώσεις επηρεάζουν την ρωσική οικονομία και τα αποτελέσματά τους γίνονται αισθητά από τη ρωσική ηγεσία και το περιβάλλον της» αναγνώρισε η Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες την Τρίτη.

«Ωστόσο, είναι ακόμη ανοικτό το ερώτημα εάν αυτό θα σπρώξει την Μόσχα σε αλλαγή στάσης» είπε χαρακτηριστικά. Κι όμως, υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ανακρούσουν πρύμναν: «Θα ήταν εξαιρετικό να μπορούσαμε να άρουμε τις κυρώσεις, αλλά αυτό θα σήμαινε πως η κρίση στην Ουκρανία έχει επιλυθεί, πράγμα που δεν συμβαίνει» τόνισε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου