ΔΙΕΘΝΗ

Και πλαστικές σφαίρες από τον ουγγρικό στρατό κατά των προσφύγων

και-πλαστικές-σφαίρες-από-τον-ουγγρικ-314766

Ανάμεσα σε εθνικιστές κορόνες και προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη «απειλείται» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η κυβέρνηση Ορμπαν πέρασε με την στήριξη της ακροδεξιάς στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας.

Δίδεται μάλιστα τo «πράσινο φως» στις στρατιωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι στρατιώτες μπορούν να εκτελούν πολλά από τα καθήκοντα της αστυνομίας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας και η κράτηση υπόπτων.

Αν και οι στρατιώτες θα φέρουν όπλα, ούγγροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χρήση βίας θα είναι η τελευταία επιλογή. «Δεν μπορείς να απαντήσεις σε ένα χαστούκι με ρουκέτα» είπε ο ούγγρος υπουργός Αμυνας Ιστβαν Σίμιτσκο.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, το οποίο ζητούσε ακόμη σκληρότερα μέτρα, στήριξε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν στην ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο πέρασε με 151 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 27 αποχές στο Κοινοβούλιο των 199 εδρών.

Πριν την ψηφοφορία, ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι η συνδρομή του στρατού θα εγγυηθεί πως η Ουγγαρία μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, από όπου εισέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες καθοδόν προς τη Γερμανία και άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης.

«Απειλούνται τα σύνορα, οι ζωές μας…»

«Απειλούνται τα σύνορα, η ζωή μας που βασίζεται στο σεβασμό των νόμων και ολόκληρη η Ευρώπη -μας κατακλύζουν» είπε ο Ορμπαν επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο υποδοχής προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων που εισηγούνται οι Βρυξέλλες δεν αποτελεί «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», καθώς τα σύνορα πρέπει πρώτα να προστατευθούν και να διακοπεί η εισροή μεταναστών.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν» επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα» σημείωσε «δείχνοντας» ξανά τη Γερμανία.

Η Βουδαπέστη έχει ξεσηκώσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Ορμπαν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων έχουν εκτυλιχθεί στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση έχει σηκώσει φράχτη σε μήκος 175 χλμ στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου