ΔΙΕΘΝΗ

Freedom House: Eνορχηστρωμένη παραπληροφόρηση από κυβερνήσεις

freedom-house-eνορχηστρωμένη-παραπληροφόρηση-απ-314317

Oι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να χειρίζονται και να κατασκοπεύουν τους ψηφοφόρους, μια ανησυχητική τάση για τη δημοκρατία, αναφέρει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Freedom House αναφέρει ότι η ελευθερία στο Διαδίκτυο περιορίζεται για ένατη συνεχή χρονιά. Εξάλλου η ΜΚΟ εντόπισε αποδείξεις για την ύπαρξη «προηγμένων προγραμμάτων παρακολούθησης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης» τουλάχιστον σε 40 από τις 65 χώρες που εξέτασε.

Σε κάποιες χώρες οι αρχές επιλέγουν απλώς να διακόψουν την πρόσβαση στο ίντερνετ όταν αυτό τις συμφέρει, ενώ άλλες χρησιμοποιούν έναν στρατό από ανθρώπους προκειμένου να παραποιήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

«Πολλές κυβερνήσεις κατανοούν ότι η προπαγάνδα λειτουργεί καλύτερα από τη λογοκρισία στις πλατφόρμες» κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί ο Μάικ Αμπράμοβιτς πρόεδρος της ΜΚΟ.

«Οι αυταρχικοί και λαϊκιστές ηγέτες εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη φύση και τους αλγόριθμους για να κερδίσουν εκλογές, αγνοώντας τους κανόνες που υπάρχουν προκειμένου να διασφαλίζεται η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», προσθέτει.

Σε 47 από τις 65 χώρες που εξετάστηκαν άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εξέφρασαν πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές απόψεις στο διαδίκτυο, ενώ σε τουλάχιστον 31 χώρες πολιτες υπέστησαν σωματική βία για τη δραστηριότητά τους στο ίντερνετ.

Η Κίνα παραμένει η χειρότερη σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στο ίντερνετ για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς το Πεκίνο ενέτεινε τις προσπάθειές του να ελέγξει τις πληροφορίες για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ή την 30η επέτειο από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Στις ΗΠΑ «οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη μετανάστευση έχουν επεκτείνει την παρακολούθηση, παρακάμπτοντας μηχανισμούς διαφάνειας, ελέγχου και απόδοσης ευθυνών οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίζουν τη δράση τους», καταγγέλλει η Freedom House.

H ΜΚΟ ανέφερε το Σουδάν, το Καζακστάν, τη Βραζιλία, το Μπανγκλαντές και τη Ζιμπάμπουε ως τις χώρες όπου περιορίστηκε περιοσσότερο η ελευθερία στο ίντερνετ φέτος. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε 16 χώρες με πρώτη την Αιθιοπία.

Ο Αμπράμοβιτς ωστόσο αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπου η τεχνολογία διαδραμάτισε θετικό ρόλο στη δημοκρατική αλλαγή, όπως στον Λίβανο.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου