ΔΙΕΘΝΗ

Προσφυγικό: Κλιμακώνεται η ένταση στη μεθόριο Σερβίας-Κροατίας

προσφυγικό-κλιμακώνεται-η-ένταση-στη-313731

Εν μέσω της κρίσιμης υπουργικής συνόδου στην οποία επιχειρείται εκ νέου συμβιβασμός για κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση κλιμακώνεται η ένταση ένταση στη μεθόριο Σερβίας-Κροατίας όπου έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κροατική αστυνομία μπλόκαρε τμήμα των συνόρων για πρώτη φορά αφότου η χώρα έγινε η κύρια δίοδος διέλευσης των προσφύγων στην πορεία προς τη βόρεια Ευρώπη και οι σχέσεις της με την Σερβία κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.

Οργισμένο το Βελιγράδι έστειλε «τελεσίγραφο» απαιτώντας ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της Κροατίας, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε αντίμετρα.

«Αναμένουμε αντίδραση από την ΕΕ έως τις 14:00, και μετά η Σερβία θα αντιδράσει ήρεμα χωρίς να παραβιάζει τους κανονισμούς, αλλά θα δείξει ότι η Κροατία δεν μπορεί να ’ξεσπά’ στη Σερβία, να την ταπεινώνει και να καταστρέφει την οικονομία της χωρίς συνέπειες» δήλωνε το πρωί ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς οι πρόσφυγες συνωστίζονταν στη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο σερβική πλευρά των συνόρων ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην Κροατία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η ζημία που υφίσταται η χώρα του λόγω των κλειστών συνόρων με την Ουγγαρία και την Κροατία ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς συνέστησε στη Σερβία «να κατεβάσει λίγο τους τόνους» και να στείλει τους πρόσφυγες «και προς άλλες κατευθύνσεις».

«Από την πρώτη μέρα [της προσφυγικής κρίσης] συγκρατήθηκα και δεν άσκησα κριτική στη Σερβία, ενώ εδώ και ένα χρόνο αφήνουν τους πρόσφυγες να περάσουν. Όλοι τους επιτρέπουν, χώρες ισχυρότερες και μεγάλες, όπως η Γερμανία τους αφήνουν. Χώρες που πλήττονται λιγότερο, όπως η Ουγγαρία κάνουν σόου. Γιατί; Θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Θεού. Δεν μπορώ να ασκήσω κριτική στη Σερβία, αλλά μπορώ να την καλέσω να κατεβάσει λίγο τους τόνους και […] να στείλει μερικούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία, μερικούς στη Ρουμανία, αλλά και στην Κροατία» δήλωσε.

«Δεν είναι καλό, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα. Δεν είμαστε ανόητοι, βλέπουμε τι κάνουν. Βλέπουμε τι κάνουν και τι έχουν συμφωνήσει με τη Βουδαπέστη. Χαλαρώστε παιδιά, θα τα λύσουμε όλα» είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε 20.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μέρες, επειδή οι Σέρβοι και οι Ούγγροι δεν τους δέχθηκαν εδώ και ένα χρόνο» συνέχισε.

Μία εβδομάδα αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, σχεδόν 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κορατία, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ -προσθέτοντας ότι 2.400 εισήλθαν στη χώρα στη διάρκεια της νύχτας.

Η Κροατία πάντως ακολούθησε την Ουγγαρία στις επικρίσεις προς την Ελλάδα ότι αποτυγχάνει να ελέγξει τα σύνορά της -αυτό είναι και ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία συμφωνούν μετά τη διατάραξη των σχέσεών της λόγω του φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα κοινά σύνορα. Την Τρίτη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις της με την Κροατία βρίσκονται «σε σημείο μηδέν»

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία στέλνει στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα την επομένη της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο του νόμου της συντηρητικής κυβέρνησης Όρμπαν για την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα και μάλιστα έχοντας το «πράσινο φως» να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης κατά προσφύγων και μεταναστών.

Humvees του στρατού εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα κινούνται προς το κεντρικό μεθοριακό πέρασμα των προσφύγων από την Κροατία, όπως μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου