ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σνόουντεν «έλυσε» το παράδοξο του Φέρμι για τους εξωγήινους

ο-σνόουντεν-έλυσε-το-παράδοξο-του-φέ-313260

Το διάσημο «παράδοξο του Φέρμι» ανέτρεψε ουσιαστικά ως πρόβλημα ο Εντουαρτ Σνόουντεν, ο φυγάς ειδικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος των υποδομών υποκλοπών και παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Η εύλογη απορία του Ιταλού φυσικού Ενρίκο Φέρμι (μαζί με τον συνάδελφό του Μάικλ Χαρτ) είναι σχετικά απλή. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα σαν τον δικό μας Ηλιο στο γαλαξία μας, πολλά από αυτά δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερα. Γύρω τους γυρνούν δεκάδες δισεκατομμύρια πλανήτες. Ενας τεράστιος αριθμός στατιστικά μπορεί να αναπτύξει ζωή, έλλογα όντα και πολιτισμούς με τεχνολογική εξέλιξη που σε μερικά εκατομμύρια χρόνια μπορούν να έχουν φτάσει στα περισσότερα σημεία του γαλαξία. Γιατί λοιπόν δεν βλέπουμε απολύτως κανένα σημάδι από αυτή την νοημοσύνη, της οποίας έπρεπε να βρίθει η «γειτονιά» μας;
«Και να ακούγαμε, δεν θα καταλαβαίναμε»

Μιλώντας στην εκπομπή StarTalk του διάσημου αστροφυσικού Neil deGrasse Tyson, διατύπωσε μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτίμηση σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχουμε παρατηρήσει εξωγήινη ζωή μέχρι σήμερα.

«Αν παρατηρήσει κανείς τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες, εάν η κρυπτογράφηση έχει γίνει με σωστό τρόπο, τότε δεν υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσετε ότι διαφέρουν από μια κοινή, ελεύθερη συνομιλία. Επομένως, εάν ένας εξωγήινος πολιτισμός (ή εμείς) προσπαθήσει να επικοινωνήσει ή να παρακολουθήσει άλλους πολιτισμούς, τότε αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν τους πετύχει σε σχετικά βασικό επίπεδο εξέλιξης όπου οι συνομιλίες και η κοινωνία δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας, ανέφερε ο Σνόουντεν και συνέχισε:

«Αν υποθέσουμε ότι τα σήματα που καταγράφουν οι δορυφόροι αντιστοιχούν σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ή τηλεφωνική κλήση ή στοιχείο GPS κάποιου εξωγήινου πολιτισμού, τότε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς δεν διαφέρει από την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου λόγω της κρυπτογράφησης τους».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου