ΔΙΕΘΝΗ

Ταϋλάνδη: Διώξεις σε δημοσιογράφους για αναδημοσίευση άρθρου του Reuters

ταϋλάνδη-διώξεις-σε-δημοσιογράφους-γ-313175

Διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος δύο δημοσιογράφων από δικαστήριο της Ταϊλάνδης για δυσφήμηση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας επειδή αναδημοσίευσαν στον ιστότοπό τους ένα βραβευμένο άρθρο του πρακτορείου Reuters σχετικά με την εμπορία Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Το δικαστήριο όρισε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 μπατ (περίπου 2.225 ευρώ) για την προσωρινή αποφυλάκιση υπό όρους του Αυστραλού Άλαν Μόρισον, στον οποίο ανήκει ο ιστότοπος Phuketwan, και στην Ταϊλάνδή δημοσιογράφο Τσουτίμα Σιντασατιέν, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους για συκοφαντική δυσφήμηση και την τέλεση αξιόποινης πράξης με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, είπε ο συνήγορος των δύο δημοσιογράφων, Φανόμ Μπουτακιού από το Πουκέτ, 700 χλμ. νότια της Μπανγκόκ.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει εξαρχής ότι θα αντικρούσουν τις κατηγορίες», δήλωσε ο συνήγορός τους.

Το δικαστήριο του Πουκέτ όρισε για την 26η Μαΐου την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον του Τύπου και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μόρισον και ο Τσουτίμα αντιμετωπίζουν την κατηγορία της δυσφήμησης διότι αναδημοσίευσαν αποσπάσματα ενός ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς για την εμπορία ανθρώπων στην οποία φέρεται να εμπλέκεται το ΠΝ της Ταϊλάνδης. Το ρεπορτάζ κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης εάν κριθούν ένοχοι, επιμένουν πως δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι το Ναυτικό ουδέποτε κατονομάστηκε ρητώς ως συνεργός στο έγκλημα στο άρθρο το οποίο αναδημοσίευσαν τον Ιούλιο του 2013.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ταϊλάνδης (CCT) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «ενώ ένας μεγάλος ειδησεογραφικός οργανισμός βραβεύεται για το δημοσιογραφικό του έργο, δύο δημοσιογράφοι με ελάχιστη χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν διώξεις διότι αναφέρθηκαν στο θέμα» για το οποίο βραβεύθηκε το Ρόιτερς.

«Η δίκη αυτών των δύο δημοσιογράφων είναι αδικαιολόγητη και αμαυρώνει το ιστορικό της Ταϊλάνδης όσον αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας (έκφρασης) των μέσων ενημέρωσης», σχολίασε ο Μπραντ Άνταμς, ο επικεφαλής της ασιατικής διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι πλέον καιρός οι ηγέτες της Ταϊλάνδης να παρέμβουν και να δώσουν εντολή στους εισαγγελείς να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο και να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης άπαξ και διά παντός», τόνισε ο Άνταμς σε ανακοίνωσή της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου