ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να σταματήσουν οι κυβερνοεπιθέσεις

ο-σι-δεσμεύεται-να-συνεργαστεί-με-τις-η-312622

Στο «φιλικό» έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για μία γεμάτη εβδομάδα με συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα και μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται από την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στον πρώτο του σταθμό στο Σιάτλ, ο Σι επέλεξε να διαβεβαιώσει τις επιχειρήσεις και αξιωματούχους των ΗΠΑ για μία σειρά θεμάτων – από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έως τις κυβερνοεπιθέσεις – που έχουν προκαλέσει ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η Κίνα δεν θα χειραγωγήσει το νόμισμά της ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές και δεν θα εμπλακεί ποτέ σε εμπορική κλοπή, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος προσθέτοντας ότι δεν θα κάνει διακρίσεις εναντίον των ξένων επιχειρήσεων, θα επιταχύνει το άνοιγμα της αγοράς της και θα κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αν η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργαστούν καλά, μπορούν να γίνουν βάση παγκόσμιας σταθερότητας. Αν μπουν σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση, αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή και για τις δύο χώρες και για ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες πως η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και κυβερνητικές βάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ, ο Σι υποστήριξε πως και η Κίνα έχει υπάρξει θύμα κυβερνοεπιθέσεων.

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί με οποιαδήποτε μορφή σε εμπορικές κλοπές ούτε θα ενθαρρύνει ή θα υποστηρίξει τέτοιες προσπάθειες από οποιονδήποτε», δεσμεύτηκε ο κινέζος πρόεδρος.

Νωρίτερα περίπου 100 άνθρωποι, οι οποίοι τάσσονται τόσο υπέρ όσο και κατά της επίσκεψης του Σι, πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Westin όπου ο Σι εκφώνησε την ομιλία του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου