ΔΙΕΘΝΗ

Ταπεινοφροσύνη, το πρώτο μήνυμα του Πάπα στις ΗΠΑ

ταπεινοφροσύνη-το-πρώτο-μήνυμα-του-πά-312251

Με συνθήματα αγάπης από μαθητές, ένα μεγάλο κόκκινο χαλί, και κάμποσα πολυτελή αυτοκίνητα παραταγμένα σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσινγκτον υποδέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Πάπα Φραγκίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο 78χρονος Ποντίφικας επέλεξε να μη λοξοδρομήσει από τη χαρακτηριστική ταπεινοφροσύνη του: σε πλήρη αντίθεση με το σκηνικό επισημότητας που στήθηκε προς τιμήν του, δεν μετέβη στην Ουάσινγκτον με λιμουζίνα – ως είθισται – αλλά με ένα σεμνό μαύρο Fiat 500αράκι.

Σε μία σπάνια παρέκκλιση από το πρωτόκολλο, τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τις οικογένειές τους, κίνηση η οποία σηματοδοτεί τις τεράστιες προσδοκίες για μία ιστορική επίσκεψη που θα περιλαμβάνει τα πάντα: συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, ομιλίες στο Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Εθνη και βέβαια τεράστια πλήθη σε Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια.

Το σημαντικότερο ωστόσο για τον ίδιο τον Πάπα είναι ότι του δίνεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψής του να θέσει μερικά από τα πλέον αγαπημένα του θέματα, όπως η συμπόνια και η απλότητα κόντρα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό, σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου.

Η σχεδόν εμμονή του για τους φτωχούς, τους πρόσφυγες, τις οικονομικές ανισότητας και την άμεση δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει αναστατώσει τους συντηρητικούς Αμερικανούς, ενώ έχει συμβάλλει πολύ στη δημιουργία ενός «αριστερού» προφίλ του Πάπα – του πρώτου από τη Λατινική Αμερική.

Ο ίδιος, στην πτήση από Κούβα προς Ουάσινγκτον, επιχείρησε να το ξεκαθαρίσει. «Ίσως με θεωρούν αριστερό επειδή κλίνω λίγο προς τα αριστερά. Θα ήταν όμως λανθασμένη μία τέτοια ερμηνεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι τα κηρύγματά του περί οικονομικής δικαιοσύνης και κλιματικής αλλαγής εντάσσονται όλα «στο κοινωνικό δόγμα της Εκκλησίας».

Τις περισσότερες ομιλίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πάπας Φραγκίσκος θα τις εκφωνήσει στη μητρική του γλώσσα, τα Ισπανικά. Όχι για να προβοκάρει τον Ντόναλντ Τραμπ με τη γνωστή λίγο-πολύ αντιμεταναστευτική, αντιισπανική ρητορική που διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Απλώς διότι τα Αγγλικά του χρειάζονται ένα καλό φρεσκάρισμα.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου