ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βαυαροί «αδελφοί» της Μέρκελ στηρίζουν τους φράχτες του Όρμπαν

ο-βαυαροί-αδελφοί-της-μέρκελ-στηρίζ-312208

Μπαίνοντας ανοιχτά πλέον σε πορεία σύγκρουσης με την Άνγκελα Μέρκελ για την προσφυγική κρίση, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αδελφό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, προσκαλεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε κλειστό συνέδριο του κόμματος.

Πολλοί πολιτικοί των Χριστιανοκοινωνιστών υπερασπίζονται το πιο ακραίο μέτρο του Όρμπαν: τον φράχτη που ύψωσε στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Πλέον, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, το CSU βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Μέρκελ αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, με τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ να επαναλαμβάνει καθημερινά ότι η Βαυαρία δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Τώρα και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που ανήκει επίσης στην CSU και είναι επικεφαλής του πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρότερων μέτρων εναντίον των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να φυλάσσονται αυστηρά.

«Δεν μπορούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περιπλανώνται ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη. Μερικές χώρες απλώς δεν κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή δεν ασφαλίζουν και δεν φυλάσσουν τα σύνορά τους» δήλωσε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

«Χρειάζονται περισσότεροι φράχτες» τόνισε ο ίδιος. Αν δεν βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων, «τότε πρέπει να αναλάβει τα ηνία η Ευρώπη και να αναλάβει δραστικά μέτρα» προσέθεσε, χωρίς όμως να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Βέμπερ προχώρησε περισσότερο και υπερασπίστηκε τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει υψώσει έναν φράχτη στα σύνορα της χώρας του και έχει παρατάξει τον στρατό για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στην Ουγγαρία.

Εξάλλου οι Χριστιανοκοινωνιστές κάλεσαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό στο κλειστό συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη.

Με αυτό τον τρόπο τόσο ο Ζέεχοφερ όσο και ο Βέμπερ τηρούν σαφείς αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Βέμπερ εξήγησε την επίσκεψη του Ορμπάν στη Βαυαρία λέγοντας: «Πολλοί επικρίνουν την Ουγγαρία, όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κάνει αυτό που οφείλει βάσει των συμφωνιών του Δουβλίνου και Σένγκεν, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός. «Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί του», εξήγησε υπενθυμίζοντας όμως ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρώπινο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Σαξονία Μίχαελ Κρέτσμερ είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που ήδη από τον Αύγουστο είχε υπερασπιστεί την απόφαση του Όρμπαν να υψώσει φράχτη για να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Κρέτσμερ επανέλαβε τη θέση του αυτή: «Η Ουγγαρία οφείλει βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών να διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν».

Είναι μια «απαράδεκτη λύση [να επιτρέπουμε] σε δεκάδες χιλιάδες να περνούν τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να ταυτοποιούνται και να καταγράφονται» προσέθεσε.

«Κριτική θα έπρεπε να ασκείται περισσότερο στην Ελλάδα και την Ιταλία. Και οι δύο χώρες συμπεριφέρνονται σα να μην υπάρχουν οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» τόνισε ο πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Και ο πολιτικός της CSU Χανς-Πέτερ Ουλ υπερασπίστηκε το φράχτη της Ουγγαρίας. «Ο Όρμπαν είχε από την αρχή δίκιο να θέσει υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Σερβία. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατάλληλος ένας φράχτης» σχολίασε μιλώντας στο Spiegel.

«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να τερματιστεί η αναρχία στα σύνορα, η μετανάστευση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Πρέπει να επιστρέψει ο νόμος», υπογράμμισε ο Ουλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου