ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πρέπει να μιλήσουμε και με τον Άσαντ

γερμανία-πρέπει-να-μιλήσουμε-και-με-το-310614

Με τις εξελίξεις στη συριακή κρίση να καθιστούν επιτακτικότερη παρά ποτέ την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής διεξόδου, η Γερμανία θεωρεί πως πρέπει να γίνουν συνομιλίες «με αρκετούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και τον Άσαντ».

Χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει την εντεινόμενη δυσφορία τους για τη ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς, στην οποία η ταχύτητα έχει ανέβει εσχάτως με αποστολή (τουλάχιστον) στρατιωτικού εξοπλισμού.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό, «ο συριακός Στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Μόσχα, σε επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας».

Λεπτομέρειες για τον τύπο των drones ή πού ακριβώς πραγματοποιήθηκαν δεν έχουν γίνει γνωστές. Μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι ο συριακός Στρατός χρησιμοποιούσε ιρανικά drones σε επιχειρήσεις κυρίως στα προάστια της Δαμασκού.

Μιλώντας τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως για την πλήρη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται η καταπολέμηση των αιτίων της – και τα βασικότερα είναι ο συριακός εμφύλιος αλλά και η κρίση στη Λιβύη.

Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση των διεθνών προσπαθειών, υπό τον ΟΗΕ, για εξεύρεση διεξόδου.

«Απαιτούνται συνομιλίες με πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και τον Άσαντ» είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Χρειάζονται συνομιλίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ιράν αλλά και σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία» τόνισε η Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του ζήτησε μία νέα Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία, σε συνέχεια εκείνων του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014.

Το ζήτημα της τύχης του Άσαντ είναι το καθοριστικότερο στις (όποιες) συνομιλίες υπάρξουν για το συριακό. Η Μόσχα φαίνεται να επιμένει στην παραμονή του, αλλά φωνές στη Δύση επιμένουν πως ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να έχει θέση την επόμενη ημέρα στη Συρία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε εμφανιστεί να μένει ανοικτός μόνο στο πότε θα έφευγε ο Άσαντ, ενώ το Παρίσι (διά του γάλλου ΥΠΕΞ) είχε επαναλάβει πως ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι τμήμα της λύσης, ως υπεύθυνος της αιματοχυσίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου