ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος σε ΕΕ και Κόσοβο για παραδικαστικό κύκλωμα

σάλος-σε-εε-και-κόσοβο-για-παραδικαστι-31019

Σάλος έχει προκληθεί στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην Ε., μετά τις καταγγελίες της εισαγγελέως Μ. Μπαμιέ για ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στο οποίο μάλιστα συμμετείχαν και ανώτατοι αξιωματούχοι της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex).

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις καταγγελίες και τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει, οι Βρυξέλλες απέστειλαν χθες στο Κόσοβο τον επικεφαλής των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων Κένεθ Ντιν για να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που είχε φέρει στη δημοσιότητα πριν από μήνες η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», η πρώην γενική εισαγγελέας της Eulex, Γιαρόσλαβα Νοβότνα, και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστικού Σώματος της Eulex, Φρανσέσκο Φλορίτ, είχαν δεχθεί δωροδοκίες το 2012 και το 2013 για να κλείσουν τουλάχιστον τρεις μεγάλες υποθέσεις.

Ο Φλορίτ μάλιστα λέγεται ότι έλαβε «φακελάκι» 350.000 ευρώ. Στην εφημερίδα υπήρχαν επιστολές της Μπαμιέ προς τους ανωτέρους της (Νοβότνα και Φλορίτ) με τις οποίες τους κατηγορούσε ευθέως για διαφθορά, κατηγορίες τις οποίες επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή της με αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς «αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες». Δωροδοκία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπήρξε στην υπόθεση της πώλησης σερβικής περιουσίας στο Κόσοβο, στην υπόθεση της «ομάδας της Ντρένιτσκα» που εμπλέκει το πρώην διοικητή του UCK, Σαμί Λιουστάκου, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπουγιάρ Μπουκόσκι και τον σύμβουλο του πρώην υπουργού Υγείας, Ιλίρ Τολάι σε εγκλήματα σε βάρος άμαχων πολιτών» και σε ακόμη μία υπόθεση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου