ΔΙΕΘΝΗ

Ινδιάνοι και καουμπόηδες -Οι προαιώνιοι εχθροί δίνουν τα χέρια για να σώσουν το περιβάλλον

ινδιάνοι-και-καουμπόηδες-οι-προαιώνι-307007

Στα γουέστερν ήταν πάντα θανάσιμοι εχθροί. Στην πραγματική ζωή όμως, Ινδιάνοι και καουμπόηδες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τη γη τους. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, όμως στη Νεμπράσκα, αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ δίνουν κοινό αγώνα για να μην περάσει ένας νέος αγωγός πετρελαίου από τα μέρη τους.

Αυτόχθονες Αμερικανοί μαζί με αγρότες και γελαδάρηδες ίδρυσαν τη δική τους CIA! Πρόκειται για τη «Συμμαχία καουμπόηδων – Ινδιάνων» (Cowboy Indian Alliance) που τα αρχικά της στα αγγλικά είναι ίδια με εκείνα της φοβερής και τρομερής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μόνο που αυτή η CIA δεν έχει στο στόχαστρό της τους εχθρούς του έθνους ανά τον κόσμο, αλλά τους εχθρούς του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τον αγωγό πετρελαίου Keystone ο οποίος θα ενώνει τον Καναδά με τον Κόλπο του Μεξικού περνώντας μέσα από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Από τις 22 ως τις 27 Απριλίου, πολλά μέλη της νέας CIA θα κατασκηνώσουν στην Ουάσινγκτον σε μια διαμαρτυρία διαρκείας. Στόχος τους, να πείσουν το Κογκρέσο να μην ψηφίσει την τέταρτη φάση κατασκευής του Keystone, οι οποία, όπως φοβούνται, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους προς το χειρότερο. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αρχικά αντιταχθεί στην κατασκευή του αγωγού λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Σήμερα όπως δέχεται πιέσεις ακόμα και από στελέχη του κόμματός του προκειμένου να δώσει το πράσινο φως.

«Η κατασκευή του αγωγού αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ», λέει ο ακτιβιστής Μπιλ Μακίμπεν, συνιδρυτής της οργάνωσης 350.org «Πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη έχουν αναδειχθεί οι αυτόχθονες πληθυσμοί κι από τις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των μεσοδυτικών πολιτειών. Μπορεί οι δυο πλευρές να έχουν μακρά ιστορία συγκρούσεων, ένωσαν όμως τις δυνάμεις τους για να σώσουν το μέλλον».

«Μπορεί να έχουμε διαφορές, έχουμε όμως και κοινές ευθύνες», παραδέχεται η Ινδιάνα Φέιθ Σπότεντ Ιγκλ (Πιστός πιτσιλωτός αετός), ακτιβίστρια της φυλής των Σιού στη Ντακότα. «Και η μεγαλύτερη μας ευθύνη είναι απέναντι στη Μάνα Γη, το κοινό χώμα που ευχόμαστε να γιατρέψει τις πληγές του παρελθόντος».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που Ινδιάνοι και καουμπόηδες συμμαχούν για ένα κοινό σκοπό. Το πείραμα της «εναλλακτικής» CIA είχε επαναληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν αντιστάθηκαν μαζί με επιτυχία στην επιδιωκώμενη εξόρυξη ουρανίου στη Νεμπράσκα.

Και τι θα κάνουν ύστερα από αυτό όσοι μεγάλωσαν με τα στερεότυπα των γουέστερν; «Ας πάνε να δουν καμιά άλλη ταινία», λένε αστειευόμενοι κάποιοι από τους πάλαι ποτέ άσπονδους εχθρούς. «Είμαστε απλοί άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν στη γη τους, μια γη που για μας είναι ιερή, με τους ιστορικούς της τόπους και δεν θέλουμε να μας τη μολύνει το πετρέλαιο».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου