ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Για κατασκοπεία κατηγορείται ο οικιακός βοηθός του υπουργού Άμυνας

ισραήλ-για-κατασκοπεία-κατηγορείται-305903

Ο οικιακός βοηθός του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς κατηγορήθηκε την Πέμπτη (18/11) για κατασκοπεία υπέρ μιας ομάδας χάκερ που συνδέονται με το Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ και από το οποίο προέρχονται οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Σε σύντομη ανακοίνωση, η Σιν Μπετ, η ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι συνέλαβε και ανέκρινε τον Όμρι Γκόρεν Γκοροτσόφσκι, 37 ετών, οικιακό βοηθό του Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγού του επιτελείου στρατού και σήμερα επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, για επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με “οντότητα η οποία συνδέεται με το Ιράν” και στην οποία πρότεινε τη “βοήθειά” του με δεδομένη την πρόσβασή του στην κατοικία του υπουργού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Λοντ, μια πόλη του κεντρικού Ισραήλ όπου ζει ο Γκοροτσόφσκι, ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει πλαστό όνομα και είχε έρθει σε επαφή με χάκερ της ομάδας Black Shadow μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram στις 31 Οκτωβρίου ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, προκειμένου να τους προτείνει πληροφορίες για την κατοικία του Μπένι Γκαντς.

Πιο συγκεκριμένα, ο οικιακός βοηθός, που συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου, είχε προτείνει ένα “λογισμικό σκουλήκι”, μέσω ενός USB, στον υπολογιστή του υπουργού με αντάλλαγμα ένα “χρηματικό ποσό”, υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο.

Και προκειμένου να αποδείξει τη σοβαρότητα της πρότασής του, ο Γκοροτσόφσκι είχε φωτογραφήσει διάφορα στοιχεία στην κατοικία του υπουργού, μεταξύ των οποίων οικογενειακές φωτογραφίες, μία απόδειξη πληρωμής δημοτικών φόρων και στρατιωτικά υπομνήματα από την εποχή που ο Γκαντς ήταν επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζεται στον φάκελο της υπόθεσης.

Ο οικιακός βοηθός “απείλησε την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ” υπογραμμίζει το κατηγορητήριο, με τη Σιν Μπετ, η οποία δηλώνει πως εντέλει δεν είχε πρόσβαση “σε κανένα απόρρητο έγγραφο” και άρα καμία απόρρητη πληροφορία δεν διαβιβάστηκε στους χάκερ.

Η ομάδα χάκερ Black Shadow βρέθηκε στην επικαιρότητα μεταξύ 31ης Οκτωβρίου και 2ας Νοεμβρίου μετά την υποκλοπή, και στη συνέχεια τη μετάδοση, δεδομένων ενός ισραηλινού ιστότοπου συναντήσεων ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο μιας κυβερνοεπίθεσης. Και το Ιράν κατηγόρησε στα τέλη Οκτωβρίου τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για μια κυβερνοεπίθεση που διατάραξε το σύστημα διανομής καυσίμων.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου