ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 7 επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων μέσα σε 24 ώρες

ιταλία-7-επιχειρήσεις-διάσωσης-προσφύ-304402

Επτά επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Μεσόγειο που αφορούσαν συνολικά περίπου 500 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό λιμενικό.

«Το Σάββατο ήταν ήρεμο στο σύνολό του, όμως τώρα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Είχαμε την επέμβαση ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα, δύο μονάδων του λιμενικού, ενός πλοίου του ιταλικού Πολεμικού ναυτικού και ενός πλοίου που ανήκει στη Navfor Med», επεσήμανε μια εκπρόσωπος.

Η γερμανική φρεγάτα Werra με τη βοήθεια ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα διέσωσε χθες το απόγευμα μια φουσκωτή βάρκα με 140 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 42 γυναίκες και δύο παιδιά, ανέφερε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρόσφυγες, που κυρίως κατάγονταν από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε, είχαν αναχωρήσει πριν τρεις ημέρες από τη Λιβύη και διασώθηκαν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της χώρας.

Οι ιταλικές αρχές δέχθηκαν επίσης να υποδεχθούν περίπου 80 πρόσφυγες που διασώθηκαν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που διεξήγαγε η Μάλτα, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να πάνε στο νησί αλλά ζήτησαν να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Navfor Med ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή ενός ιταλικού αεροπλανοφόρου, τεσσάρων πλοίων, τεσσάρων αεροπλάνων και 1.318 στρατιωτών από 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής οι Ευρωπαίοι πρόκειται να αυξήσουν την πίεση στους διακινητές προσφύγων στη Μεσόγειο από τις 7 Οκτωβρίου επεμβαίνοντας εναντίον τους, ακόμη χρησιμοποιώντας και βία, στα διεθνή ύδατα απέναντι από τη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου