ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι «κανόνες εμπλοκής» για την ιταλική αστυνομία μετά τα γκλομπ κατά εργατών

νέοι-κανόνες-εμπλοκής-για-την-ιταλι-30425

Εν μέσω της κοινωνικής έντασης με φόντο τις καταγγελίες για απρόκλητη και αναίτια αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου νέους «κανόνες εμπλοκής» για τους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, στο εξής η σωματική επαφή των αστυνομικών με τους διαδηλωτές θα πρέπει να αποτελεί την «ύστατη παρέμβαση».

Το νέο σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα με τα συνδικάτα των αστυνομικών, προβλέπει πάντως την χρήση σπρέι πιπεριού και τη ρίψη νερού υπό πίεση.

Η πειραματική χρήση των σπρέι πιπεριού έχει ήδη ξεκινήσει στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, ενώ ρίψεις νερού έως τώρα έχουν γίνει μόνο σε περιπτώσεις επεισοδίων με οπαδούς ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ο νέος «κώδικας συμπεριφοράς» που επεξεργάζεται το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει επίσης ότι δεν θα αναπτύσσονται αστυνομικοί στο πλάι κάθε πορείας και ότι στην κεφαλή της οι δυνάμεις της αστυνομίας θα διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ελπίζει να αποφύγει την συνέχιση της κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης, το επίπεδο της οποίας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με εργάτες χαλυβουργείων, οι οποίες σημειώθηκαν στην Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα, νέο βίντεο που μετέδωσε η εκπομπή Gazebo της δημόσιας τηλεόρασης Rai δείχνει ότι -παρά τις σχετικές διαψεύσεις- ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έδωσε στους άνδρες του εντολή να χτυπήσουν με τα γκλομπ τους διαδηλωτές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου