ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Ρωσίας – Τουρκίας για τη Συνθήκη του Μοντρέ

κόντρα-ρωσίας-τουρκίας-για-τη-συνθήκ-303393

Κόντρα μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία καθορίζει την ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου, εκδηλώθηκε με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι αμερικανική φρεγάτα που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 5 Φεβρουαρίου και αναχώρησε για τη Μεσόγειο στις 9 Μαρτίου, «παραβίασε κατά 11 μέρες το ανώτατο όριο παραμονής στην Μαύρη Θάλασσα που καθορίζει η Συνθήκη».

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την Συνθήκη του Μοντρέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι η αμερικανική φρεγάτα USS Taylor, που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 5 Φεβρουαρίου και αναχώρησε για τη Μεσόγειο στις 9 Μαρτίου, “παραβίασε κατά 11 μέρες το ανώτατο όριο παραμονής στην Μαύρη Θάλασσα που καθορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ”.

“Η τουρκική πλευρά δε μας ενημέρωσε για την παράταση της παραμονής της φρεγάτας και μεταφέραμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το θέμα με ρηματική διακοίνωση στην τουρκική και την αμερικανική πλευρά. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι άλλες χώρες θα συμμορφωθούν με τους όρους της Συνθήκης», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.

Η αμερικανική φρεγάτα ταξίδευσε προς τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της κρίσης τη Κριμαίας. Η κίνηση των πολεμικών ναυτικών μονάδων προς την Μαύρη Θάλασσα διέπεται από την Συνθήκη του Μοντρέ που υπέγραψε η Τουρκία με τις μεγάλες δυνάμεις και τις παράκτιες χώρες στη δεκαετία του 1930 στα πλαίσια των ρυθμίσεων που ακολούθησαν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου