ΔΙΕΘΝΗ

Τύραννο αποκαλεί τον Άσαντ ο Ομπάμα από το βήμα του ΟΗΕ

τύραννο-αποκαλεί-τον-άσαντ-ο-ομπάμα-απ-303112

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να εργαστούν με κάθε κράτος για τη Συρία, περιλαμβανομένων Ρωσίας και Ιράν, για τη διαχείριση διαδικασίας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον «τύραννο» Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς προ του πολέμου» διακήρυξε -κόντρα στη ρωσική γραμμή- λίγες ώρες πριν έλθει ενώπιως ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -υπεραμυνόμενος παράλληλα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η τύχη του Σύρου προέδρου θα βρεθεί στον «πυρήνα» της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα απευθυνθεί επίσης τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκρουσε τη συνεχή υποστήριξη Πούτιν στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, λέγοντας ότι απλώς και μόνο η επιχειρηματολογία ότι «η εναλλακτική είναι σίγουρα χειρότερη» δεν αποτελεί λύση.

Το τελευταίο διάστημα, και εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη σύμμαχο Συρία, Δυτικές ηγέτες έχουν «χαλαρώσει» πάντως τη στάση τους έναντι του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποδεχόμενοι ότι θα μπορούσε ίσως να παραμείνει βραχυπρόθεσμα στην εξουσία κατά τη διάρκεια πολιτικής μετάβασης.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».

Ανοίγοντας νωρίτερα τις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν ζήτησε παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για «ειδεχθή εγκλήματα».

Υπογράμμισε ότι πέντε χώρες -ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ιράν- κρατούν το «κλειδί» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά εάν δεν μπορέσουν να βρουν έναν συμβιβασμό θα ήταν «μάταιο» να περιμένουμε αλλαγή επί του πεδίου.

Η Μόσχα είχε λίγη ώρα πριν αναφορά σε σχέδια για τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας επαφής με τη συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων χωρών και της Αιγύπτου. Επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, το πρακτορείο RIA είχε μεταδόσει πως μπορεί να υπάρξει συνάντηση της ομάδας επαφής εντός Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου