ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα στην Καταλονία σε περίπτωση νίκης υπόσχονται οι Podemos

δημοψήφισμα-στην-καταλονία-σε-περίπτ-302975

Το Podemos δεν θέλει να φύγει η Καταλονία από την Ισπανία, ωστόσο, το μέλλον της περιοχής εξαρτάται αποκλειστικά από τους πολίτες της, τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα, εφόσον το κόμμα του έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας -ο συνασπιμός JxSi και το αριστερό CUP- εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία σε επίπεδο λαϊκής ψήφου: εξασφάλισαν το 48%.

Ο σχηματισμός «Cat si que es Pot», τον οποίο στήριξαν οι Podemos ήρθε τρίτος με 11 έδρες.

H προσέλευση στις κάλπες ήταν υψηλή: κυμάνθηκε στο 77% και ενισχύει τα επιχειρήματα της Μαδρίτης: αν οι κάλπες της Κυριακής ήταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, λιγότεροι από τους μισούς -είτε από όσους πήγαν στην κάλπη είτε από όλους τους καταλανούς ψηφοφόρους- είπαν το «ναι».

Στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν πιθανότερο, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει και το Reuters, πως η ορμή του (σχετικά θολού) κύματος υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορούσε να φτάσει, μέσω διαβουλεύσεων με τη Μαδρίτη, σε ενισχυμένη αυτονομία της περιφερειακής κυβέρνησης παρά σε πραγματική απόσχιση.

Σε αρκετές δημοσκοπήσεις έχει φανεί πως ότι οι Καταλανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ισπανία αν έπαιρναν περισσότερες αρμοδιότητες και -εξίσου σημαντικό- φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Για κάποιους ψηφοφόρους την Κυριακή, η ψήφος σε κόμματα του στρατοπέδου των αυτονομιστών ήταν μέσο πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η πλειοψηφία των καταλανών θέλει να ψηφίσει και να αποφασίσει» τόνισε, καταδικάζοντας και τις λιγοστές εκδηλώσεις μίσους κατά της Καταλονίας που εκφράστηκαν από ακροδεξιές ομάδες στη Μαδρίτη.

«Θέλουμε να εργαστούμε μαζί για την αδελφότητα» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου