ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία στην ΕΕ ως το 2020 λέει ο Σρέντερ

η-σερβία-στην-εε-ως-το-2020-λέει-ο-σρέντερ-301652

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ τον στόχο ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έως το 2020 καθώς, όπως είπε, το Βελιγράδι είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις παρά τις όποιες δυσκολίες στο μονοπάτι της ένταξης.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας ήταν μια “ιστορική στιγμή” όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, μιλώντας σε εκδήλωση για τις γερμανο-σερβικές σχέσεις.

Ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε καλό το γεγονός ότι στη σύνθεση της νέας σερβικής βουλής συμμετέχουν μόνο κόμματα που είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. “Αυτό (η ένταξη) δεν είναι μόνο επιθυμία των πολιτών αλλά είναι σε συμφωνία με τον σερβικό λαό και την ιστορία του και αποτελεί το όραμα του εκλιπόντα προέδρου της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς (σ.σ. ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Γερμανός καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία, ο κ. Σρέντερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και πρόσθεσε: “Για τη Γερμανία, η Σερβία είναι μια κρίσιμη χώρα στα Βαλκάνια. Η απερχόμενη (σερβική) κυβέρνηση έχει βελτιώσει τις σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γεγονός για το οποίο τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς (αντιπρόεδρο της απερχόμενης κυβέρνησης)”.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο κ. Σρέντερ σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μόνο για τη Σερβία αλλά για ένα βήμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια εν γένει.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι ολοκληρωμένη και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και των περιφερειακών χωρών δεν είναι μόνο προς όφελος των χωρών αυτών αλλά και προς όφελος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υπογράμμισε ο κ. Σρέντερ.

Η ΕΕ και η Γερμανία επιθυμούν να έχουν τα Βαλκάνια πολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία, γεγονός που σημαίνει ότι το Βερολίνο στηρίζει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία τόσο με λόγια όσο και με έργα.

Ο κ. Σρέντερ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Γερμανία είναι και θα παραμείνει υπεύθυνος εταίρος της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η Γερμανία το έχει αποδείξει αυτό, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία και στο πλαίσιο αυτό το 2000, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας έδωσε στη Σερβία πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κάθε άλλης χώρας.

Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η Σερβία εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη, υπογράμμισε ο κ. Σρέντερ.

Σημείωσε δε, ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ είναι σημαντική καθώς πείθει πολλούς επενδυτές ότι θα πρέπει να επενδύσουν στη Σερβία. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό για τη (νέα) κυβέρνηση υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς (σ.σ. νικητή των τελευταίων εκλογών) να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν τη στήριξη των πολιτών.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου