ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρώσοι απέκρυψαν από το FBI πληροφορίες για βομβιστή της Βοστώνης

οι-ρώσοι-απέκρυψαν-από-το-fbi-πληροφορίε-301167

Οι Ρώσοι δεν μοιράστηκαν με το FBI πληροφορίες που είχαν στην διάθεσή τους για έναν από τους βομβιστές της Βοστώνης, δύο χρόνια πριν από την επίθεση στον Μαραθώνιο, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την επιβολή της θανατικής ποινής στον Τζοχάρ Τσαρνάγεφ, ηλικίας εκείνη την εποχή 19 ετών, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις δύο εκρήξεις στις 15 Απριλίου πέρυσι που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 264.

Ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία τρεις ημέρες μετά την επίθεση. Οι δύο αδελφοί είναι μουσουλμάνοι τσετσενικής καταγωγής.

Στην έκθεση ενός γενικού επιθεωρητή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία παραμένει εμπιστευτική, επισημαίνεται ότι το FBI δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει την επίθεση βάσει των πληροφοριών που είχε στην διάθεσή του εκείνη την εποχή, αναφέρει η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο.

Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί την Πέμπτη σε μέλη του Κογκρέσου.

Οι Ρώσοι είχαν πληροφορήσει το FBI το 2011 ότι ο Ταμερλάν «είχε προσηλυτιστεί στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και ήταν βαθιά θρησκευόμενος».

Επίσης είχαν γνωστοποιήσει στο FBI ότι ο Ταμερλάν «είχε αλλάξει ριζικά το 2010 όταν ετοιμαζόταν να φύγει από τις ΗΠΑ για να ενταχθεί σε παράνομες οργανώσεις που δεν διευκρινίζονται».

Ωστόσο στην συνέχεια, συνεχίζει η εφημερίδα, οι Ρώσοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε πολλά αιτήματα των πρακτόρων του FBI για επιπλέον πληροφορίες.

Στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή διευκρινίζεται ότι μόνο μετά την επίθεση οι Ρώσοι μοιράστηκαν όλες τις πληροφορίες που είχαν στην διάθεσή τους για τον Ταμερλάν Τσαρνάγεφ, κυρίως για μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο νεαρός άνδρας με την μητέρα του για το θέμα της τζιχάντ (ιερός πόλεμος), σημειώνει η εφημερίδα.

Το FBI «ανακάλυψε ότι οι Ρώσοι δεν του είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες που διέθεταν εκείνη την εποχή γι’ αυτόν» και «βάσει αυτού που το FBI είχε στα χέρια του, η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται οι Times.

Η δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάγεφ έχει οριστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου