ΔΙΕΘΝΗ

«Παγώνει» η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

παγώνει-η-συμμετοχή-της-ρωσίας-στο-σ-300750

Τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική του Συνέλευση ανέστειλε το Συμβούλιο της Ευρώπης την Πέμπτη, ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι ρώσοι βουλευτές αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία-«φάρσα».

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε στο Στρασβούργο μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται έως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου των 18 Ρώσων που είναι μέλη της.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι πολιτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως έργο του την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και της πολυπολιτισμικότητας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την απόφαση με 145 ψήφους υπέρ εκ των παρόντων μελών της, έναντι 21 κατά και 22 αποχών.

Οι ρώσοι βουλευτές απείχαν από τον διάλογο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας μια διαδικασία-«φάρσα».

Για να δείξει «την καταδίκη και την αποδοκιμασία της για τις δολοπλοκίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας», η Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά και το δικαίωμά της να εκπροσωπείται σε διάφορες σημαντικές συνεδριάσεις της, καθώς και το δικαίωμά της να συμμετέχει σε αποστολές παρατηρητών σε εκλογές.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας αυτής ο επικεφαλής της 18μελούς ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Αλεξέι Πουσκόφ, απείλησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αντιπροσωπεία του θα εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου πλέον η παρουσία της δεν θα έχει «κανένα νόημα».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η απόφαση για το ζήτημα αυτό πρόκειται να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εδρεύει στο Στρασβούργο και σε αυτή συμμετέχουν 318 κοινοβουλευτικοί από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανάμεσά τους μετρά 18 Ρώσους και 12 Ουκρανούς.

Η Ρωσία είχε ήδη διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί καμιά κύρωση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση χωρίς να αντιδράσει.

Η Ρωσία εξάλλου είχε ήδη υποστεί μια παρόμοια αναστολή του δικαιώματος των αντιπροσώπων της στο θεσμό να ψηφίζουν το 2000, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξαπολύσει τον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία.

Πυρά Λαβρόφ κατά του ΝΑΤΟ

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, θα αποτελέσει παραβίαση των συμφωνιών ανάμεσα στη Μόσχα και τη Συμμαχία.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ακόμα και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ συζητά την ανάπτυξη δυνάμεων ή σχηματισμών σε περιοχές «πλησίον» της Ρωσίας, έρχεται σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη του 1997 ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου