ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

VW: Καταγγελίες για «εγκληματική» στάση προσώπων για το παραποιημένο λογισμικό

vw-καταγγελίες-για-εγκληματική-στάση-299873

Τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του επίμαχου λογισμικού παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων με το οποίο εξοπλίστηκαν οι κινητήρες ντίζελ εκατομμυρίων οχημάτων του ομίλου Volkswagen “έδρασαν με τρόπο εγκληματικό”, δήλωσε σήμερα στο βρετανικό δίκτυο BBC ο ’Ολαφ Λίες, μέλος του συμβουλίου εποπτείας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

“Οι άνθρωποι που επέτρεψαν να συμβεί αυτό ή που πήραν την απόφαση να εγκαταστήσουν το λογισμικό αυτό, έδρασαν εγκληματικά. Πρέπει να αναλάβουν την προσωπική ευθύνη”, δήλωσε ο Λίες που είναι και υπουργός Οικονομίας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία.

“Έγινε τεράστια ζημιά γιατί εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Volkswagen. Θα έχουμε σίγουρα πολλούς ανθρώπους που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις. Πρέπει να ανακαλέσουμε πολλά οχήματα και αυτό πρέπει να γίνει πράγματι γρήγορα”.

Ο γερμανικός όμιλος, αντιμέτωπος με τις καταστροφικές συνέπειες της υπόθεσης του παραποιημένου λογισμικού που δίνει πλαστά αποτελέσματα στους ελέγχους αντιρύπανσης, ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα για την ανάκληση των εκατομμυρίων οχημάτων που έχουν εξοπλιστεί με το εν λόγω λογισμικό.

“Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών θα ενημερωθούν εντός των προσεχών ημερών και μηνών”, ανακοίνωσε ο όμιλος. “Όλες οι μάρκες αυτοκινήτων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα δημιουργήσουν εθνικές σελίδες στο Διαδίκτυο, όπου οι πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων”.

Η εισαγγελία του Μπρούνσβικ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διενέργεια προανάκρισης για απάτη σε βάρος του Μάρτιν Βίντερκορν, του διευθύνοντα συμβούλου της Volkswagen που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του σκανδάλου των παραποιημένων κινητήρων ντίζελ.

Ο Λίες δήλωσε ότι το συμβούλιο εποπτείας της Volkswagen δεν γνώριζε την υπόθεση παρά λίγο καιρό πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, όταν αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημόσια την εταιρία για απάτη. Πρόσθεσε ότι τώρα προτεραιότητα της εταιρίας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. “Ντρέπομαι που οι άνθρωποι στην Αμερική οι οποίοι αγόραζαν τα αυτοκίνητά μας με πλήρη εμπιστοσύνη έχουν τόσο απογοητευτεί”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου