ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Αναζητούν την ταυτότητα άνδρα που πάσχει από αμνησία

νορβηγία-αναζητούν-την-ταυτότητα-άνδ-298605

Στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών προχώρησε η νορβηγική αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα ενός νέου άνδρα που βρέθηκε στο Όσλο στα μέσα Δεκεμβρίου, ο οποίος κατά τα φαινόμενα πάσχει από αμνησία.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει από πού προέρχεται ο άνδρας, ο οποίος μιλά πολύ καλά αγγλικά με ανατολικοευρωπαϊκή προφορά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα VG ότι υπάρχουν λόγοι για τις αρχές να πιστεύουν ότι ο άνδρας έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Ο άνδρας, ο οποίος επί του παρόντος αποκαλείται “Τζον Σμιθ”, συμφώνησε η φωτογραφία του να δημοσιοποιηθεί, καθώς οι έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς.

Τα δακτυλικά του αποτυπώματα και φωτογραφία του εστάλησαν στις αστυνομίες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μέσω της Interpol, χωρίς μέχρι στιγμής να βρεθεί κάποιο στοιχείο.

«Ο άνδρας δεν έχει κανένα χαρτί που να πιστοποιεί την ταυτότητά του, ούτε θυμάται το όνομά του, την καταγωγή του, πώς βρέθηκε στη Νορβηγία ή άλλα στοιχεία της ζωής του», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, μιλά πολύ καλά αγγλικά με προφορά ανατολικής/κεντρικής Ευρώπης και καταλαβαίνει τσεχικά, σλοβακικά, πολωνικά και ρωσικά. Έχει ύψος 1,87 μ, γαλανά μάτια και σκούρα ξανθά μαλλιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας είναι περίπου 20 ετών, και βρέθηκε στο χιόνι σε βιομηχανική περιοχή ανατολικά του Οσλο.

Η αμνησία, η μερική ή πλήρης απώλεια της μνήμης, συνδέεται είτε με τραυματισμό του σώματος όπως ένα χτύπημα στο κεφάλι ή με κάποιο ψυχολογικό τραύμα. Είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση.

O εισαγγελέας της αστυνομίας Στούρλα Χένρικσμπο δήλωσε στην VG ότι παρά την αμνησία του, ο άνδρας έχει «λογική και καθαρή σκέψη».

Τόνισε ότι οι πτυχές της υπόθεσης οδηγούν την αστυνομία να υποψιάζεται ότι ο άνδρας ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, χωρίς να δώσει ωστόσο διευκρινίσεις.
Την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα βίαιων και σεξουαλικών εγκλημάτων της νορβηγικής αστυνομίας.

Το 2003 ένας νεαρός Ασιάτης βρέθηκε στη Νορβηγία με παρόμοια απώλεια μνήμης και τα μμε τον είχαν ονομάσει κύριο Χ. Το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να θυμηθεί ήταν ότι ήταν στην Ελβετία και ήθελε να πάει στη Νορβηγία για να δει μια από τις φημισμένες εκκλησίες της.

Οι αρχές προσδιόρισαν ότι ο άνδρας ήταν Ιάπωνας, αλλά μόνο η επιστροφή του στην πατρίδα του βοήθησε στον προσδιορισμό ταυτότητάς του.

Πέρυσι, δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε ένα νεαρό Ολλανδό σε προσφορά κοινωνικής εργασίας γιατί εξαπάτησε την αστυνομία λέγοντας ότι ζούσε στο δάσος επί χρόνια με τον πατέρα του. Ο Ρόμπιν βαν Χέλσουμ, 21 ετών, παραδέχτηκε ότι είχε επινοήσει την ιστορία ότι οι γονείς του είχαν πεθάνει και δεν ήξερε ποιός ήταν και από πού καταγόταν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου