ΔΙΕΘΝΗ

«Οχι» της ισπανικής Βουλής στο αίτημα της Καταλονίας για δημοψήφισμα

οχι-της-ισπανικής-βουλής-στο-αίτημα-298586

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία απέρριψε η ισπανική Βουλή το αίτημα της ηγεσίας της Καταλονίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας της περιοχής στις 9 Νοεμβρίου.

Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας επτά ωρών, 299 ισπανοί βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 47 υπέρ ενώ ένας απείχε.

Aντίθετα στο αίτημα εμφανίστηκαν όλα τα μεγάλα κόμματα, περιλαμβανομένου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, ενώ υπέρ του αιτήματος ψήφισαν μόνο το Βασκικό εθνικιστικό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι ένα δημοψήφισμα θα επέφερε την «οικονομική καταστροφή» τόσο της Ισπανίας, όσο και της Καταλονίας. «Όλοι μαζί κερδίζουμε, χωρισμένοι όμως χάνουμε όλοι. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ισπανία χωρίς την Καταλονία, ή την Καταλονία έξω από την Ευρώπη», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Παράλληλα, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για διεξαγωγή του προγραμματισμένου για τις 9 Νοεμβρίου δημοψηφίσματος, με διπλό ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

«Κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν σαν το τέλος του ζητήματος, αλλά ως πρόεδρος της Καταλονίας τους λέω ότι δεν είναι αυτό το τέλος», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν παρέστη στη συζήτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου. «Θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα».

Η περιοχή της Καταλονίας, με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, απολαμβάνει ήδη έναν μεγάλο βαθμό αυτονομίας, η εντεινόμενη οικονομική κρίση στη χώρα, ωστόσο, έχει πυροδοτήσει τον εθνικισμό στην περιοχή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου