ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Παραίτηση υπουργού εν μέσω οικονομικού σκανδάλου

βρετανία-παραίτηση-υπουργού-εν-μέσω-ο-298568

Παρελθόν αποτελεί από το σχήμα της βρετανικής κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της μετά από μία εβδομάδα πίεσης και επικρίσεων για τη διαχείριση των βουλευτικών της δαπανών.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κάμερον η κα. Μίλερ εξήγησε ότι παραιτείται διότι η υπόθεσή της «αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης από τη ζωτικής σημασίας δουλειά που κάνει η κυβέρνηση». Αποδεχόμενος την παραίτηση ο κ. Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του και την ευχή του για επιστροφή της Μαρία Μίλερ στο κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον.

Ωστόσο, η παραιτηθείσα υπουργός είχε έρθει αντιμέτωπη με την εντεινόμενη οργή των πολιτών, ακόμα και ψηφοφόρων της περιφέρειάς της, αλλά και τις σφοδρές επικρίσεις του Τύπου και συναδέλφων της στελεχών του Συντηρητικού κόμματος.

Η κα. Μίλερ απολογήθηκε πριν από έξι ημέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη στάση της κατά τη διάρκεια της έρευνας επί της αποζημίωσης που έχει λάβει για βουλευτικές της δαπάνες. Η απολογία της είχε ζητηθεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία την υποχρέωσε επίσης να επιστρέψει 5.800 λίρες για αποζημίωση που είχε λάβει παρατύπως για έξοδα της δεύτερης κατοικίας της στο Λονδίνο.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή πάντως ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του ανεξάρτητου Επιτρόπου Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ο οποίος είχε κρίνει ότι η κα. Μίλερ είχε διαχειριστεί παρατύπως τις πληρωμές και αποζημιώσεις για τις δόσεις του στεγαστικού της δανείου και επομένως όφειλε να επιστρέψει στους φορολογούμενους ποσό 45.000 λιρών.

Η αποκάλυψη αυτή, αλλά και η εξαιρετικά μικρής διάρκειας απολογία της κ. Μίλερ στη Βουλή, μόλις 32 δευτερολέπτων, εξόργισαν πολίτες και εφημερίδες. Το σκάνδαλο των αμφιλεγόμενων βουλευτικών δαπανών είχε αποκαλυφθεί από την Daily Telegraph πριν από τέσσερα χρόνια.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου