ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ σε ακτιβίστρια από την Ουγκάντα

εναλλακτικό-βραβείο-νόμπελ-σε-ακτιβί-297073

Η ακτιβίστρια Κάσα Ζακλίν Ναμπαγκεσέρα από την Ουγκάντα, η οποία έχει ξυλοκοπηθεί, έχει συλληφθεί και έχει δεχτεί απειλές για το έργο της για την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη χώρα της, τιμήθηκε χθες με το “Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ”, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα Right Livelihood Award της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία αυτά.

Η 35χρονη έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία νόμιμες οδούς για να προωθήσει τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ουγκάντα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Οργάνωσε επίσης το πρώτο Gay Pride στην πατρίδα της.

“Η Ναμπαγκεσέρα είναι μια ακτιβίστρια της Αφρικής με μεγάλο θάρρος και παρρησία” ανέφερε το ίδρυμα στον ιστότοπό του.

Τα βραβεία αυτά, τα “Εναλλακτικά Νόμπελ”, όπως αποκαλούνται, απονέμονται κάθε χρόνο από το 1980.

Η Ναμπαγκεσέρα, η “μητέρα” του κινήματος ΛΟΑΔ στην Ουγκάντα, είχε φωτογραφηθεί τον Ιούνιο για το εξώφυλλο του περιοδικού Time, φορώντας κοστούμι και καπελάκι του μπέιζμπολ. “Ακόμη και αν στην πατρίδα μου το έργο μου θεωρείται ανήθικο και εγκληματικό, τουλάχιστον υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που εκτιμούν τις προσπάθειές μου” είπε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς από την Καμπάλα.

Το 2014 εγκρίθηκε στην Ουγκάντα ένας νόμος που επέβαλε βαριές ποινές στους ομοφυλόφιλους και έφτανε ακόμη και στην ισόβια κάθειρξη για “ομοφυλοφιλία με επιβαρυντικές περιστάσεις” – δηλαδή τους οροθετικούς που συνέχιζαν να έχουν σεξουαλικές επαφές. Ο νόμος αργότερα ακυρώθηκε για τεχνικούς λόγους.

Η Ναμπαγκεσέρα από νεαρή ηλικία δήλωνε λεσβία. Μολονότι η οικογένειά της την αποδέχτηκε, στο πανεπιστήμιο δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις. Για τον λόγο αυτό ίδρυσε την οργάνωση Freedom and Roam Uganda το 2003, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔ. Άνοιξε μάλιστα και το πρώτο γκέι μπαρ στην Καμπάλα.

Το 2011 η Ναμπαγκεσέρα και ο συνάδελφός της Ντέιβιντ Κάτο μήνυσαν την εφημερίδα Rolling Stone της Ουγκάντας –και κέρδισαν τη δίκη– επειδή αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλοι σε ένα άρθρο με τίτλο “Κρεμάστε τους”.

Ο Κάτο σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ναμπαγκεσέρα ίδρυσε το πρώτο περιοδικό της κοινότητας ΛΟΑΔ με σκοπό να αλλάξει τη στάση των συμπατριωτών της απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Εκατοντάδες εθελοντές το μοίρασαν εθελοντικά σε όλη τη χώρα, σε βουλευτές, σε εκκλησίες, σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στον πρόεδρο. Αν και ορισμένοι έκαιγαν το περιοδικό και απείλησαν ότι θα της κόψουν το κεφάλι, άλλοι αντέδρασαν θετικά.

“Κάποιοι γονείς μου τηλεφώνησαν και μου είπαν: Σ’ ευχαριστώ. Νομίζω ότι ο γιος μου είναι διαφυλικός. Ούτε που ήξερα ότι υπήρχε τέτοια λέξη”, είπε η ίδια.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου