ΔΙΕΘΝΗ

Το ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ και ο στόχος για το 2022

το-ποσοστό-εμβολιασμού-στην-εε-και-ο-στ-296963

Την ανάγκη εμβολιασμού και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Η σημερινή συζήτηση με θέμα ’’Ο ρόλος της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19’’ δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε την παγκόσμια δέσμευσή μας και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και να υπογραμμίσουμε τους τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα» σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Τόνισε ότι «οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κήρυξη της πανδημίας, η COVID-19 συνεχίζει να καταστρέφει τη μία χώρα μετά την άλλη. Έχει αποκαλύψει πόσο εύθραυστοι είμαστε – όχι μόνο ως μεμονωμένες χώρες, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα».

Επίσης, επισήμανε τη συνεισφορά της ΕΕ ύψους 46 δισεκατομμυρίων ευρώ στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Τώρα η πανδημία έχει περάσει σε μια νέα φάση και έχουμε εμβολιάσει σχεδόν το 76,3% των ενηλίκων και το 65,1% του συνολικού πληθυσμού μας.

Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, αλλά δεν αρκεί αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού «και η συμβολή στο να φτάσουμε το 70% που στοχεύουμε μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας» ανέφερε.

Επιπροσθέτως έκανε λόγο για την επιτάχυνση της ανταλλαγής εμβολίων το τελευταίο διάστημα και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής, η κατανομή της δόσης αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των εμβολίων που χορηγήθηκαν μέσω του COVAX. Η συμβολή της Team Europe ήταν -και συνεχίζει να είναι- ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια». Παράλληλα η Στέλλα Κυριακίδου, επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα δωρεάς εμβολίων.

«Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών ικανοτήτων στην Αφρική, για την Αφρική – χρηματοδοτούμενη από τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη μέλη συμμετέχουν επίσης σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης. Και αρχίσαμε να προοδεύουμε. Κινητοποιήσαμε τα πρώτα μας πακέτα για τη Σενεγάλη, τη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική. Θα ακολουθήσουν περισσότερα και ανυπομονούμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο τους επόμενους μήνες» σημείωσε.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσής της, η ΕΕ, εργάζεται για τη δημιουργία περιφερειακών κόμβων μεταφοράς τεχνολογίας, τη βελτίωση της ρυθμιστικής ικανότητας και την ενίσχυση του ευνοϊκού περιβάλλοντος για την παραγωγή εμβολίων.

«Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι. Αλλά η πανδημία δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο. Για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους, θα είναι βασικό να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε πόρους και τεχνογνωσία. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν θα αμφιταλαντευτούμε όμως στις προσπάθειές μας» κατέληξε.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου