ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ του Brexit ψηφίζει 1 στους 5 βουλευτές του Κάμερον

υπέρ-του-brexit-ψηφίζει-1-στους-5-βουλευτές-το-296623

Περίπου ένας στους πέντε βουλευτές του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενδεχομένως να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο σχετικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα του think tank (δεξαμενή σκέψης) Open Europe, γεγονός που υπογραμμίζει την πόλωση στους κόλπους των Τόρις.

Από τους 330 βουλευτές, οι 67 τάσσονται “ξεκάθαρα εκτός” ή “τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση”, ενώ 203 θα ψήφιζαν είτε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της εξόδου, σύμφωνα με την έρευνα του Open Europe, η οποία βασίστηκε σε δημόσιες δηλώσεις και σε ψηφοφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν την ΕΕ.

Μόλις 14 βουλευτές τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 44 ρέπουν προς αυτή την κατεύθυνση, λέει το Open Europe.

Το υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 12, από τα 21, μέλη που θα ψήφιζαν είτε υπέρ είτε κατά του Brexit με πέντε μέλη να τείνουν προς μία έξοδο και τέσσερα κατά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Πάβελ Σβιντλίκι, ένας αναλυτής του Open Europe, δήλωσε ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων βουλευτών του κόμματος δείχνει “πόσο σημαντικό θα είναι για τον Κάμερον να εξασφαλίσει ένα συνολικό και φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόμματός του καθώς και το ευρύτερο κοινό θεωρεί αξιόπιστη τυχόν πρόταση για παραμονή στην ΕΕ”.

Ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ πριν προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πόλωση σχετικά με την θέση της χώρας στην Ευρώπη συνέβαλε στην πτώση τόσο της Μάργκαρετ Θάτσερ όσο και του Τζον Μέιτζορ, των δύο τελευταίων συντηρητικών πρωθυπουργών που προηγήθηκαν του Κάμερον.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου