ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός βουλευτής ζει σαν μετανάστης στο Λονδίνο για να μπει στο πετσί των μεταναστών

πολωνός-βουλευτής-ζει-σαν-μετανάστης-296025

Μετά τον πολωνό υδραυλικό, σειρά έχει ο πολωνός βουλευτής. Ο Αρτούρ Ντέμπσκι, βουλευτής από την Πολωνία, αποφάσισε να ζήσει για λίγο ως μετανάστης στη Βρετανία. Σκοπός του είναι, όπως λέει, να μπει στο πετσί των συμπατριωτών του, ειδικά των νέων, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Πολωνία για να αναζητήσουν την τύχη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντέμπσκι, ο οποίος έχει εκλεγεί με το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Το δικό σου κίνημα”, πήγε στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο με πτήση τσάρτερ και σκοπεύει να ζήσει με 100 λίρες την εβδομάδα, όπως και οι περισσότεροι Πολωνοί τον πρώτο καιρό στη Βρετανία, ώσπου να βρουν δουλειά.

Χωρίς σίγουρη στέγη και δουλειά, ο πολωνός βουλευτής θα περιπλανηθεί για δυο εβδομάδες στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. “Μια γυναίκα από τη Σερβία που γνώρισα μέσω facebook προσφέρθηκε να με φιλοξενήσει ως τη Δευτέρα. Μετά όμως, δεν ξέρω που θα βρεθώ”, δήλωσε στη βρετανική Daily Telegraph λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Και τι δουλειά σκοπεύει να ψάξει; “Δεν ξέρω. Δεν είναι πολύ εύκολο”, είπε. “Είμαι 45 χρονών και τα αγγλικά μου είναι πολύ φτωχά. Θα πρέπει να κάνω κάποια χειρωνακτική δουλειά, ίσως σε κουζίνα ή σε κατάστημα”.

Οι Πολωνοί εξακολουθούν να μεταναστεύουν

Ο βουλευτής πήγε στο Λονδίνο για να καταλάβει ένα πράγμα: τι γυρεύουν στη Βρετανία τόσοι Πολωνοί τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η οικονομία της χώρας του είναι ανάμεσα στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη;

Οι συμπατριώτες του, προφανώς, δεν συμμερίζονται την αισιόδοξη ματιά του. Από το 2004, οπότε η Πολωνία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της χώρας έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία. Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι στη χώρα ζούσαν 579.000 Πολωνοί, αριθμός 10πλάσιος σε σχέση με 10 χρόνια νωρίτερα.

Προς μεγάλη απογοήτευση μάλιστα του βουλευτή Αρτούρ Ντέμπσκι, διάφορα γκάλοπ στην Πολωνία δείχνουν ότι το 70% των νέων επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό. Ισως γιατί παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται στο 10,4%, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 353 ευρώ, από τους χαμηλούς στην ΕΕ. Η ανάπτυξη της τάξης του 2,9% που προβλέπεται για φέτος, δεν σημαίνει απαραίτητα και ευημερία…

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου