ΔΙΕΘΝΗ

Σαρωτική νίκη του κεντροαριστερού Σολίς στις προεδρικές της Κόστα Ρίκα

σαρωτική-νίκη-του-κεντροαριστερού-σο-294419

Ο υποψήφιος της κεντροαριστέρας συμμαχίας PAC, Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα, αφού στον β’ γύρο εξασφάλισε το 77% των ψήφων έναντι μόλις 22% του Τζόνι Αράγια, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια.

Ο Σολίς είχε κάνει τη μεγάλη ανατροπή στον α’ γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 31% των ψήφων, έναντι 29% του αντιπάλου του.

Στη συνέχεια ο Αράγια βλέποντας από τις δημοσκοπήσεις ότι οι πιθανότητές του να διεκδικήσει την προεδρία είναι μηδαμινές, ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει στον β’ γύρο.

Ωστόσο, το κόμμα PLN από το οποίο προέρχεται παρέμεινε ενεργό σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον β’ γύρο, ενώ ακόμα και ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό του. Η αποχή στον β’ γύρο έφτασε το 43,6%.

Ο Σολίς ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού κομμάτων και κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με κεντρικό σύνθημα την «αλλαγή».

Πράγματι είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός αυτής της προέλευσης καταφέρνει να βάλει τέλος στην κυριαρχία των κεντροδεξιών κομμάτων σε αυτή τη μικρή, αλλά εξαιρετικά σταθερή πολιτικά χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει την διαφθορά και τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ σε αντίθεση με άλλους κεντροαριστερούς ηγέτες της περιοχής, παραμένει οπαδός της ανοικτής οικονομίας, της ελεύθερης αγοράς και των ξένων επενδύσεων.

Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός Σολίς υπήρξε πρωταγωνιστής στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, την οποία υπέγραψε η Κόστα Ρίκα με τις ΗΠΑ πριν από επτά χρόνια.

Η Συμφωνία πλέον ισχύει και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν έχει σκοπό να την ακυρώσει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου