ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα Ρίκα: Νικητής με 78% ο πρωτοεμφανιζόμενος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς

κόστα-ρίκα-νικητής-με-78-ο-πρωτοεμφανιζ-294260

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς αναδείχτηκε νικητής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Κόστα Ρίκα αποσπώντας το 77,87% της ψήφου με καταμετρημένο το 91,7%.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος (PLN) της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια, ο Τζόνι Αράγια, συγκέντρωσε το 22,3%, σύμφωνα με τα επίσημα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Αράγια είχε αποσυρθεί από τη μάχη εξαιτίας των άσχημων επιδόσεών του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σολίς ανέτρεψε τα προγνωστικά κερδίζοντας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου με 30,8%, μπροστά από τον Αράγια.

Στη συνέχεια στις αρχές Μαρτίου ο Αράγια, πρώην δήμαρχος του Σαν Χοσέ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα.

Αν και δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο, ο Αράγια δεν μπόρεσε να ακυρώσει την υποψηφιότητά του καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα κι έτσι το όνομά του υπήρχε στα ψηφοδέλτια.

Ενσαρκώνοντας τις ελπίδες των Κοσταρικανών για αλλαγή, ο 56χρονος Σολίς, ιστορικός και πανεπιστημιακός, δεσμεύθηκε προεκλογικά να πολεμήσει κατά της διαφθοράς, να ενθαρρύνει την καλύτερη κατανομή του πλούτου μπροστά στις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, αλλά και να ανατάξει την οικονομία.

Ο Σολίς θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, της μικρής αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται από τις πιο σταθερές πολιτικά της περιοχής, που δεν θα ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα της δεξιάς, το PLN και την Κοινωνική Χριστιανική Ένωση (PUSC), που μοιράζονται την εξουσία από τη δεκαετία του 1960.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου