ΔΙΕΘΝΗ

Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν με φόντο τις απειλές των Ταλιμπάν

προεδρικές-εκλογές-στο-αφγανιστάν-με-292725

Από την Καμπούλ έως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία, στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Οκτώ είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα για τρίτη θητεία: τρεις πρώην υπουργοί, ο Ζαλμάι Ράσουλ (θεωρείται η επιλογή του Καρζάι), ο Άσραφ Γάνι (οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα) και ο Αμπντουλά Αμπντουλά (αντίπαλος του Καρζάι το 2009).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ β΄γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Όμως θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθενται στις εκλογές αυτές, έχουν απειλήσει με επιθέσεις κατά των εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών.

Περισσότεροι από 350.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Καμπούλ.

Ήδη από το νωρίς το πρωί αναφέρθηκε έκρηξη σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Λογκάρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος άσκησε το δικαίωμά του λίγο πριν τις 8 το πρωί (6:30 ώρα Ελλάδας) σε σχολείο στην Καμπούλ.

«Ζούμε μια σημαντική ημέρα για το μέλλον μας, για το μέλλον της χώρας μας. Καλώ τον αφγανικό λαό να πάει στα εκλογικά κέντρα, παρά τη βροχή, το κρύο και τις απειλές των εχθρών, ώστε να επιτρέψει στηχώρα να κάνει ένα νέο βήμα στον δρόμο της επιτυχίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου