ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κάλεσαν σκύλο ως μάρτυρα σε δίκη

γαλλία-κάλεσαν-σκύλο-ως-μάρτυρα-σε-δίκ-292130

Μέχρι και σκύλο ανέκριναν τα γαλλικά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον άνδρα που πιστεύεται ότι δολοφόνησε τον ιδιοκτήτη του.

Τα σκυλιά ως μάρτυρες κλειδιά, αποτελούν μια νέα τάση στις γαλλικές δικαστικές υποθέσεις.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει έναν δικαστή στην πόλη Τουρ που θέλησε να αξιοποιήσει το σκύλο προκειμένου να εντοπίσει το δολοφόνο.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης προκαταρκτικής εξέτασης, ο δικαστής κάλεσε το 9χρονο Λαμπραντόρ Τάνγκο, στο εδώλιο των μαρτύρων σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες εναντίον του υποτιθέμενου δολοφόνου του ιδιοκτήτη του, όπως αναφέρει το ραδιόφωνο RTL.

Ο δικαστής, διέταξε τον ύποπτο να απειλήσει το σκύλο με ένα ρόπαλο, με το σκεπτικό ότι οι αντιδράσεις του Τάνγκο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό ή τον αποκλεισμό του υπόπτου. Και προκειμένου το τεστ να είναι αξιόπιστο, ένα δεύτερο σκυλί με το όνομα Νόρμαν, της ίδιας ηλικίας και ράτσας, χρησιμοποιήθηκε ως «ομάδα ελέγχου».

Δεν αποτελεί βεβαίως έκπληξη η αντίδρασξ του δικηγόρου υπεράσπισης του υπόπτου, Γκρεγουάρ Λαφάρζ, που δήλωσε πως η όλη διαδικασία ήταν εντελώς παράλογη.

«Αν λοιπόν ο Τάνγκο σηκώσει το δεξί του πόδι, κουνήσει το στόμα του ή την ουρά του, αυτό σημαίνει πως ο πελάτης μου είναι ένοχος ή όχι;» δήλωσε ο Λαφάρζ στο RTL. «Θεωρώ πως όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ ανησυχητική για το γαλλικό νομικό σύστημα. Εάν ένας δικαστής αγνοεί τις απαιτήσεις της λογικής και βασίζεται σε ειδικούς που είναι παράλογοι, τότε το σύστημα γίνεται πολύ επικίνδυνο».

Το αποτέλεσμα ήταν το πείραμα να αποδειχθεί αποτυχία ενώ τα δύο σκυλιά επέστρεψαν στην φυσιολογική ζωή τους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου