ΔΙΕΘΝΗ

«Η υπομονή μας εξαντλείται» λένε οι ΗΠΑ σε Ισραήλ-Παλαιστινίους για το διάλογο

η-υπομονή-μας-εξαντλείται-λένε-οι-ηπ-291971

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους πως θα «επαναξιολογήσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά» της στη διαμεσολάβηση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών -που κινδυνεύουν να αποδειχθούν φιάσκο οριστικά μετά τη ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων ημερών.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν τις δύο πλευρές, αναφορές στα ισραηλινά ΜΜΕ μιλούν για «πρόθεση αντιποίνων» προς την παλαιστινιακή πλευρά.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε θέσει ως προσωπικό στοίχημα την επιτυχή έκβαση των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων Ισραήλ και Παλαιστίνιων με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά η ακινησία των τελευταίων μηνών κορυφώθηκε με τις πρόσφατες αμοιβαίες κινήσεις αποχώρησης από το τραπέζι.

«Δεν πρόκειται για διαδικασία “ανοικτού αποτελέσματος”, είναι ώρα να βρεθούν όλες οι πλευρές αντιμέτωπες με την πραγματικότητα» είπε την Παρασκευή ο Τζ.Κέρι. «Εμείς πρόκειται να επανεξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας» είπε.

Και για να γίνει σαφέστερος, εξήγησε: «Λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν, καμία πλευρά δεν έχει ακυρώσει τις συνομιλίες, αλλά δεν θα καθόμαστε επ’ άπειρον σε αυτό το σημείο».

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιρρίψουν εκατέρωθεν την ευθύνη για τη ρήξη που απειλεί με πλήρες ναυάγιο την προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ εξετάζει -μετά την ακύρωση της απελευθέρωσης των τελευταίων 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων- νέα αντίποινα σε βάρος της παλαιστιανικής πλευράς, με πρώτες στη «λίστα επιλογών» την παρακράτηση τελωνειακών εσόδων ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας παλαιστιανικών εταιρειών στη Λωρίδα της Γάζας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου