ΔΙΕΘΝΗ

Πώς μια άκρως ρατσιστική δήλωση πολιτικού προκάλεσε 5.000 μηνύσεις μέσα σε 15 ημέρες

πώς-μια-άκρως-ρατσιστική-δήλωση-πολιτ-289397

«Θα φροντίζω να υπάρξουν λιγότεροι Μαροκινοί στη χώρα» ήταν τα λόγια του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού, Γκέερτ Βίλντερς στις 19 Μαρτίου, τα οποία ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και έφεραν τον πολιτικό αντιμέτωπο με χιλιάδες μηνύσεις.

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές ο Γκέερτ Βίλντερς, γνωστός για τις πολύ σκληρές θέσεις του στο μεταναστευτικό, ρώτησε τους υποστηρικτές του αν θέλουν λιγότερους ή περισσότερου Μαροκινούς στην Ολλανδία.

«Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!», φώναξαν οι οπαδοί του και ο Βίλντερς απάντησε: «θα το φροντίσουμε».

Από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου», καθώς μέχρι τις 2 Απριλίου είχαν υποβληθεί 5.000 μηνύσεις, με την εισαγγελία να καλείται να αποφασίσει πόσες από αυτές θα γίνουν δεκτές.

Το PVV, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται ο Γκέερτ Βίλντερς, είχε υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές και ήρθε πρώτο στην πόλη Αλμέρε και δεύτερο στη Χάγη.

Πάντως, ο Ολλανδός πολιτικός λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις προσπάθησε να ανασκευάσει τονίζοντας ότι εννοούσε πως θα φύγουν οι εγκληματίες και όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν.

Ο Βίλντερς αθωώθηκε το 2011 από την κατηγορία της υποκίνησης σε μίσος. Οι δικαστές είχαν εκτιμήσει ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να καταδικαστεί, καθώς οι επικρίσεις του απευθύνονταν εναντίον του Ισλάμ, μιας θρησκείας και όχι εναντίον μιας εθνοτικής ομάδας.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου