ΔΙΕΘΝΗ

Κρούσμα της Όμικρον σε πλοίο στην Αργεντινή – Απαγορεύτηκε η είσοδός του στο λιμάνι

κρούσμα-της-όμικρον-σε-πλοίο-στην-αργε-287974

Επιβατικό πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 300 ανθρώπους δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στο Πουέρτο Μαδρίν, στη νότια Αργεντινή, κι οι επιβαίνοντες σε αυτό τέθηκαν σε απομόνωση χθες Τρίτη, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του SARS-CoV-2, με φόντο τις ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως «έδωσε εντολή να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι επιβάτες του πλοίου Hamburg», μετά τον εντοπισμό του κρούσματος.

Το πλοίο, που πλέει υπό σημαία Μπαχαμών, βρίσκεται στη θάλασσα, στα ανοικτά του κόλπου Σαμπορομπόν, περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπουένος Άιρες. Έκανε ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Παρασκευή.

Μετά τον συναγερμό στο σκάφος για το πιθανό κρούσμα, έγιναν τεστ PCR μέσα σε 24 ώρες στους 170 επιβάτες και τα 156 μέλη του πληρώματος, που είχαν όλα «αρνητικό αποτέλεσμα», συμπεριλαμβανομένου «του προσώπου που θεωρείτο (πως είναι το) ύποπτο κρούσμα» και συνεχίζει να βρίσκεται σε απομόνωση πάνω στο πλοίο, σημείωσε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Όμως μέλος του πληρώματος –του υγειονομικού προσωπικού του–, που είχε υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα το Σάββατο, έκανε χθες Δευτέρα τεστ αντιγόνων με θετικό αποτέλεσμα. Το πρόσωπο αυτό είναι «ασυμπτωματικό», ενημέρωσε ο πλοίαρχος του Hamburg, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα πάνω στο πλοίο, τα αποτελέσματα της οποίας «θα μας δείξουν ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», κατά την ίδια πηγή.

Στο Μπουένος Άιρες αποβιβάστηκαν 37 επιβάτες αφού έγινε γνωστό πως ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, ενώ επιβιβάστηκαν 152.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς τη νότια ακτή της Αργεντινής, αλλά η αρχή του λιμανιού στο Πουέρτο Μαδρίν, 1.300 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δεν του επιτρέπει να δέσει. Ο επόμενος σταθμός του είναι η Ουσουάια, στα 3.000 χιλιόμετρα.

Αναφερόμενο στην ανησυχία που εγείρει ο εντοπισμός της παραλλαγής Όμικρον, αν και μέχρι σήμερα η Αργεντινή δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της, το υπουργείο σημείωσε πως το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί το Hamburg, «βρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο», καθώς και ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αυτή είναι ευνοϊκή», με «εβδομαδιαίο μέσο όρο πέντε κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ημερησίως».

Μολαταύτα, «λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον» και «προληπτικά, αποφασίστηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν», πρόσθεσε.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου