ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ Σαπέν: «Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας»

μισέλ-σαπέν-το-δντ-θα-συμμετάσχει-στο-287525

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα πως “δεν έχει καμία αμφιβολία” ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο από τους Ευρωπαίους.

Το ΔΝΤ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το τρίτο διεθνές πρόγραμμα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευτούν να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.

“Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο αλλά (…) δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο” είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στη Λίμα του Περού.

“Το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιουλίου, το ΔΝΤ είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης (…) το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα” συνέχισε ο Σαπέν.

Λίγο αργότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η θέση του Ταμείου “δεν έχει αλλάξει” και ότι η ίδια αναμένει πάντα μια δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και μια δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως”.

Η Γερμανία εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική απέναντι σε οποιοδήποτε μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μολονότι το Βερολίνο είχε θέσει ως προϋπόθεση της συμμετοχή του ΔΝΤ για την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου