ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία καταγγέλλει ισπανική παραβίαση χωρικών υδάτων στο Γιβραλτάρ

η-βρετανία-καταγγέλλει-ισπανική-παρα-287459

Τον ισπανό πρεσβευτή στο Λονδίνο κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, καταγγέλλοντας «σοβαρή παραβίαση» των ελεγχόμενων από τη Βρετανία υδάτων του θύλακα του Γιβραλτάρ.

Στο περιστατικό φέρεται να εμπλέκονται ένα ισπανικό κρατικό ερευνητικό πλοίο και ένα πλοίο της ακτοφυλακής που συνόδευε το πρώτο.

Ο υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, χαρακτήρισε την ισπανική κίνηση ως «προκλητική» και κάλεσε την Μαδρίτη να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί.

Χαρακτήρισε την παραβίαση των υδάτων ως «παράνομη» και «επικίνδυνη».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη «κάθε προσπάθεια από την Ισπανία να ασκήσει εξουσία ή έλεγχο εντός των χωρικών υδάτων του βρετανικού Γιβραλτάρ και θεωρεί τέτοιες παραβιάσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας μας»

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα «συνεχίσει να λαμβάνει όποια δράση κρίνει απαραίτητη για την υπεράσπιση της βρετανικής κυριαρχίας και των συμφερόντων του Γιβραλτάρ, του λαού του, της ασφάλειας και της οικονομίας του».

Ο βρετανικός θύλακας στη Μεσόγειο βρέθηκε τον Αύγουστο του 2013 και πάλι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Γιβραλτάρ να κατασκευάσουν έναν τεχνητό ύφαλο στον κόλπο του Αλγεθίρας για να εμποδίσουν τους Ισπανούς ψαράδες να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή του βράχου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου