ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός μαχαίρωσε τέσσερις Άραβες, «εθνικιστικό το κίνητρο»

ισραηλινός-μαχαίρωσε-τέσσερις-άραβε-286565

Στo ηλεκτρισμένο κλίμα στο Παλαιστινιακό προστίθεται επίθεση Ισραηλινού με μαχαίρι εναντίον τεσσάρων Αράβων στην Ντιμόνα, στο νότιο Ισραήλ, με την αστυνομία να μιλά για «εθνικιστικό κίνητρο».

Οι τέσσερις, δύο Παλαιστίνιοι και δύο Βεδουίνοι, νοσηλεύονται. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση.

Η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι ανέφερε πως τα κίνητρα του δράστη είναι κατά τα φαινόμενα εθνικιστικά, ως «αντίδραση» στις επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον Εβραίων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ίδια ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος της Ντιμόνα Μπένι Μπίτιν δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο ύποπτος είναι κάτοικος της πόλης και «γνωστός στις αρχές».

Στην αντίδρασή του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την «απερίφραστη καταδίκη του σε επιθέσεις σε βάρος αθώων». «Είμαστε κράτος Δικαίου, και ο δράστης θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο Μπ.Νετανιάχου.

Το νέο γύρο έντασης, με ορισμένους να βλέπουν ακόμη και «ρίζα τρίτης ιντιφάντα», έχει πυροδοτήσει το ζήτημα της πρόσβασης στο Όρος του Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ -οι επισκέψεις εβραίων θεωρούνται από τους Παλαιστίνιους πρόκληση.

Η ένταση ξεκίνησε με ταραχές στην παλιά πόλη και συγκρούσεις με αστυνομία και κορυφώθηκε με νεαρούς που «ταμπουρώθηκαν» στο τέμενος Αλ Άκσα. Στη συνέχεια, σημειώθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ με δράστες νεαρούς Παλαιστίνιους και στόχο Εβραίους -από τις 3 Οκτωβρίου, εννέα τέτοιες επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 , ενώ τέσσερις από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας.

Η ένταση γρήγορα διαχύθηκε και εκτός της Ιερουσαλήμ, με συγκρούσεις και πετροπόλεμο να σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στη Δυτική Όχθη, στις οποίες έχουν σκοτωθεί αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Η πρόσβαση τέμενος Αλ Άκσα έχει εκ νέου απαγορευτεί στους άνδρες κάτω των 50 ετών την Παρασκευή, ημέρα προσευχής στα τζαμιά, για λόγους ασφαλείας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου