ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ «παγώνει» κάθε πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

το-νατο-παγώνει-κάθε-πολιτική-και-στ-286140

Προσερχόμενος στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Ράσμουσεν, για να προσθέσει ότι «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αλλάζει θεμελιωδώς το τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν έχει λόγους να αμφισβητεί» τη διαβεβαίωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί απόσυρσης μέρους των ρωσικών στρατευμάτων, αν και προσέθεσε ότι «σίγουρα δεν είναι το τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει», καθώς «η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα είναι πολύ αυξημένη».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επιτροπή του ΝΑΤΟ προτείνει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών γυμνασίων, με γειτονικές χώρες της Ρωσίας, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μολδαβία.

Αλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κάνουν λόγο για δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων σε χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι η χώρα του θα καλωσόριζε μια αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Βουκουρέστι άδεια προκειμένου να αυξήσουν τα αεροπλάνα και τους στρατιώτες τους, σε αμερικανική βάση που φιλοξενείται στη Ρουμανία.

Ωστόσο, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Φρανκ Τίμερμανς, τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα» και ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αιφνιδιαστικές κινήσεις». Η τελική απόφαση του ΝΑΤΟ, που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, ήταν μάλλον συγκρατημένη: ανακοινώθηκε η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και η ενίσχυση της αντίστοιχης με την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο κάποιο άλλο, δραματικού χαρακτήρα μέτρο.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η κίνηση αυτή θορύβησε τη Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας προειδοποίησε το Κίεβο να μην επιχειρήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν «προκάλεσαν διχασμό στην ουκρανική κοινωνία». Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι «δεν βλέπει να υπάρχει δρόμος προς την ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας τις ανάλογες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έκανε γνωστό ότι η Ρωσία καταργεί την προνομιακή μεταχείριση της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα η τιμή του παρεχόμενου φυσικού αερίου να αυξηθεί από 268,5 στα 385,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου