ΔΙΕΘΝΗ

Αυλαία για τον μεγάλο ιστορικό Ζακ Λε Γκοφ

αυλαία-για-τον-μεγάλο-ιστορικό-ζακ-λε-γ-286116

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες σε ηλικία 90 ετών ο Γάλλος ιστορικός, ειδικός στη Μεσαιωνική Ιστορία, Ζακ Λε Γκοφ ύστερα από μια πολυετή και λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα.

Μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της τρίτης γενιάς της ιστοριογραφικής σχολής Annales, ο μαθητής του Μαρκ Μπλοχ και διάδοχος του Φερνάντ Μπροντέλ στη διεύθυνση της επιθεώρησης «Annales. Economies, societes, civilisations», επί πολλά χρόνια αφιερώθηκε στη Μεσαιωνική Ιστορία και την ανθρωπολογία, ενώ μαζί με τον Πιέρ Νορά αποτέλεσαν τον πυρήνα του ρεύματος της Νέας Ιστορίας που σχετίζεται με την εξέταση της Ιστορίας Πολιτισμού.

Παρότι ο ίδιος ο Λε Γκοφ θεωρούνταν και θεωρούσε τον εαυτό του ως αριστερό διανοούμενο και ερευνητή, η σύγκρουση της σχολής των Annales και της «Νέας Ιστορίας» με τη μαρξιστική ιστοριογραφία και τον ιστορικό υλισμό είναι γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Ενδεικτική είναι η ρήση του Ερικ Χόμπσμπαουμ πως «η ηγεμονία της Μπροντελιανής ιστορίας και του Annales έφτασε στο τέλος της μετά το 1968, ενώ από τότε η επιρροή που ασκούσε η επιθεώρηση διεθνώς μειώθηκε δραματικά».

Μετά το γαλλικό Μάη

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 1968 μετά τον γαλλικό Μάη, τη διεύθυνση της επιθεώρησης ανέλαβε ο Λε Γκοφ, όμως παρά την προσπάθεια υποβάθμισης της συγκεκριμένης σχολής ιστοριογραφίας ο Ζακ Λε Γκοφ συνέχισε το έργο της συγκεκριμένης σχολής σκέψης και την ξεπέρασε. Ενδεικτικό είναι ότι έγραψε βιογραφίες, ένα είδος που δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στη σχολή των Annales.

Γεννηθείς το 1924 ο Λε Γκοφ, πέρασε από την Εκόλ Νορμάλ Σιπιεριέρ και συνδέθηκε με τη σχολή Annales μετά τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου το 1957 «Οι διανοούμενοι του Μεσαίωνα». Το 1972, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διευθυντή της Annales, ανέλαβε επίσης διευθυντής της Ecole des hautes etudes en sciences sociale (EHESS).

Στη σταδιοδρομία του έγραψε συνολικά 12 βιβλία, ενώ το 2000 έλαβε τιμητικό τίτλο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Παβίας και το 2004 έλαβε το βραβείο A. H. Heineken για την Ιστορία από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου