ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός με πέντε νεκρούς στη Χιλή και τσουνάμι δύο μέτρων

σεισμός-με-πέντε-νεκρούς-στη-χιλή-και-τ-286102

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τις βόρειες ακτές της Χιλής με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη θάλασσα 89χλμ από την πόλη Κούγια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τα θύματα είναι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακά επεισόδια. Ζούσαν στις πόλεις Ικίκε και Αλτο Οσπίσιο.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις βόρειες ακτές της χώρας με κύματα ύψους 2 μέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές, κυρίως πλημμύρες σε δρόμους.

Ήδη, οι Αρχές είχαν καλέσει τους κατοίκους που ζουν στις παράκτιες περιοχές να τις εγκαταλείψουν τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε «κατάσταση καταστροφής».

Η ίδια θα επισκεφθεί εντός των επόμενων 24 ωρών τις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στις δυνάμεις της Αστυνομίας να τεθούν υπό τον έλεγχο του Στρατού, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα ή λεηλασίες.

Ήδη, σε γυναικεία φυλακή της χώρας αναφέρθηκε απόδραση 300 κρατουμένων.

Είναι η δεύτερη φορά στη θητεία της που η Μπατσελέτ έρχεται αντιμέτωπη με τόσο ισχυρό σεισμό. Η πρώτη φορά ήταν το 2010 -λίγο προτού παραδώσει στον επόμενο πρόεδρο- όταν οι ίδιες περίπου περιοχές είχαν χτυπηθεί σκληρά από σεισμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα) δεν είχαν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε υποδομές, ωστόσο, η ενημέρωση είναι ελλιπής και μόνο το φως της ημέρας της Τετάρτης (τοπική ώρα, μεσημέρι ώρα Ελλάδος) θα φανερώσει τυχόν προβλήματα.

Στην πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο, ο σεισμός δεν έγινε αισθητός.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε ο σεισμός και σε πόλεις του Περού, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου