ΔΙΕΘΝΗ

Αναταραχές στην Τουρκία δύο ημέρες μετά τη νίκη Ερντογάν

αναταραχές-στην-τουρκία-δύο-ημέρες-με-285174

Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στην Άγκυρα με αφορμή τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές καθώς η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει αντικυβερνητική διαμαρτυρία στην Άγκυρα χρησιμοποιώντας αντλίες νερού.

Οι χιλιάδες υποστηρικτές του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες υπερίσχυσε το κυβερνών κόμμα.

Οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι, που ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων στην Άγκυρα, φώναζαν «κλέφτη Ταγίπ», αναφερόμενοι στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και «YSK, ο λαός είναι μαζί σου», προτού επέμβει η αστυνομία.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διατήρησε τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, όμως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησε σήμερα τα αποτελέσματα και στις δύο πόλεις.

Δύο ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε προσφυγή στο YSK για «παρατυπίες» στα αποτελέσματα της πρωτεύουσας, όπου το AKP κέρδισε με μικρή διαφορά.

«Πιστεύω πως η ψηφοφορία αυτή στιγματίσθηκε από νοθεία. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ, θέλω τίμιες εκλογές», δήλωσε ένας διαδηλωτής ο Τουλάι Οζτούρκ. «Μας έκλεψαν τις εκλογές μας», είπε ένας άλλος, ο Αϊχάν Σουλεϊμάν.

Ο υποψήφιος του CHP για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς διαβεβαίωσε, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε μέσω του Twitter παρά τον αποκλεισμό του ιστότοπου που αποφάσισε η κυβέρνηση, πως μια νέα καταμέτρηση θα επέτρεπε «να ειπωθεί η αλήθεια».

Ο υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος ηττήθηκε καθαρά την Κυριακή, αμφισβήτησε κι αυτός σήμερα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 15 εκατ. κατοίκων.

«Όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν και πάλι ώστε οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης να αποδεχθούν ήρεμα τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σαριγκιούλ προς τους δημοσιογράφους, «η χώρα μας είναι πολύ σημαντική για να γίνει παίγνιο εκλογικής νοθείας και πολιτικών ελιγμών».

Ενδεικτικό της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι και το κυβερνών κόμμα αμφισβήτησε την νίκη, με μικρή διαφορά, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στα Άδανα (νότια Τουρκία).

Μπροστά σ’ αυτή τη χιονοστιβάδα από προσφυγές, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν κάλεσε τους ψηφοφόρους και τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν ηρεμία. «Είναι μια νομική διαδικασία, θα δούμε τι θα βγει», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις πολυάριθμες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη χώρα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ απέρριψε όλες τις υποψίες.

«Αυτοί που έχασαν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις βλάβες της ηλεκτροδότησης για να δικαιολογήσουν την ήττα τους», δήλωσε ο Γιλντίζ, ο οποίος εξήγησε πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης η οποία υποχρέωσε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα να καταμετρήσουν τις ψήφους υπό το φως κεριών, οφειλόταν σε μια γάτα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου