ΔΙΕΘΝΗ

«Πάρτι» για τα γενέθλια του Πούτιν ετοιμάζει ο Ναβάλνι. Διαδηλώσεις σε 80 πόλεις

πάρτι-για-τα-γενέθλια-του-πούτιν-ετο-284282

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμπληρώνει σήμερα τα 65 χρόνια του και ο Αλεξέι Ναβάλνι του έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερα… θορυβώδες πάρτι.

Ο νο1 επικριτής του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ημερών, καλεί τους υποστηρικτές του σε διαδηλώσεις σε περίπου 80 πόλεις της Ρωσίας σήμερα. Οι μεγαλύτερες από αυτές αναμένονται στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Πούτιν.

Οι περισσότερες από αυτές τις συγκεντρώσεις δεν έχουν πάρει την απαραίτητη άδεια από τις ρωσικές αρχές. «Ο Αλεξέι που έχει πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία θα ήθελε επίσης να πει στον Πούτιν ότι μπορεί να συγκεντρώσει κόσμο στη γενέτειρά του. Είναι μια πρόκληση προς τις αρχές», εξήγησε η Πολίνα Κοστίλεβα, υπεύθυνη της εκστρατείας του Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν πάντως σκοπεύει να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε στενό κύκλο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ενώ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να μείνω φυλακισμένος όσο περισσότερο είναι δυνατό και πάνω απ΄ όλα την 7η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση τη Δευτέρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ναβάλνι, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές φέτος για τη διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς έγκριση, έχει εντείνει τις συγκεντρώσεις με στόχο να διευρύνει την εκλογική βάση του σε πολλές ρωσικές πόλεις.

Το πολιτικό του μέλλον παραμένει ωστόσο ρευστό: η κεντρική εκλογική επιτροπή τον έκρινε τον Ιούνιο ακατάλληλο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές λόγω μιας δικαστικής καταδίκης του για υπεξαίρεση χρημάτων τον Φεβρουάριο.

Αυτή την εβδομάδα ο Πούτιν δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2018, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου